La cultura com a element cohesionador de la societat i eina per als adolescents

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'adolescència és sens dubte una de les etapes més complicades de la vida. Passar d'infant a adult ens ha suposat a tots superar moltes proves, pors, dubtes i maldecap. Si a més la transició es fa en plena pandèmia mundial, probablement implica que l'adolescent ha estat confinat a casa amb les persones que menys l'entenen al món (els seus progenitors) i ha estat privat del contacte amb les úniques persones importants a la seva vida (les amistats). A més els fem responsables de brots de contagi pel seu mal comportament en saltar-se les distàncies socials amb la consegüent culpabilització personal i hi afegim l'angoixa que pateixen fruit de la incertesa sobre el seu futur més proper. El còctel és desastrós i tenim una quantitat de jovent amb depressió i amb quadres d'ansietat que no se'ns pot passar per alt.

Des de fa un any la cultura ha estat fortament esborrada de les seves agendes: museus, concerts, teatre, festes majors, viatges, exposicions... Res! Tot substituït sens dubte per la síndrome de la pantallitis amb l'oferta que l'acompanya de xarxes socials, videojocs i sèries. Contrincant de la cultura, la pantalla s'ha convertit en la seva millor companya de viatge, l'ha ajudat a trencar amb el contacte físic i la vida al carrer, fent desaparèixer les eines per aprendre a socialitzar, fet fonamental en aquesta etapa, que ja veurem si recuperaran.

Sembla, però, que amb la primavera, començaran a brotar les activitats culturals, que tímidament aniran desabrigant-se de les restriccions de la COVID-19 i podrem gaudir d'espectacles i de la cultura amb una mica més de llibertat. Des del Senglar Cultural hem volgut que aquesta primera activitat sigui per als i les adolescents, volem brindar-los un estabilitzador emocional, una via momentània per alliberar tensions i estrès, per retrobar la il·lusió, un moment per xerrar amb cares noves, per tocar-se, per ballar i pel que els calgui i el que vulguin. Els regalem, que s'ho han ben guanyat, una tarda Urban dirigida pel Dani Pulmon i altres actuacions a la fresca del pati del casino. La data està fixada pel 15 de maig, esperem que el Procicat ens ho permeti.

Carola Alegre Aubets
Senglar Cultural
Comissió de cultura del Consell de barri de la Floresta

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi