La digitalització en marxa, però...

Diletant a jornada completa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb el segle XXI arribà la digitalització, a poc a poc, sense pausa, es va anar instal·lant als diferents àmbits de la vida personal, industrial, administrativa... Ara s'anuncia l'internet de les coses, la darrera volta d'una transformació progressiva del nostre dia a dia, que ha canviat hàbits, formes de relacionar-nos i d'interactuar amb l'entorn.

Al començament a poc a poc, escepticisme i dubte, com fets aïllats, propis d'alta tecnologia i minories connectades a les últimes tendències. Però de cop i volta ens vam trobar que, per exemple, la fotografia es va digitalitzar quasi al complet i la fotografia analògica va quedar reduïda als últims nostàlgics o a l'àmbit professional. Les minories irreductibles que sempre queden com mostra quan hi ha un canvi d'època.

Aquesta autèntica revolució que es va produir al món de la fotografia també pensaven que arribaria al camp del llibre. Els opinadors i proscriptors de futur auguraven que els llibres en paper anirien desapareixent amb l'arribada de noves generacions. I quedarien com lectors en paper els nascuts abans de llibre electrònic. Minories.

Però al contrari de la fotografia, la revolució al món de l'edició no ha arribat amb la mateixa força, la indústria del llibre en paper segueix amb vitalitat, conviuen els bits i la lletra impresa. A la gent li continua agradant el contacte, quasi eròtic, amb el llibre de paper, passar les pàgines i comprovar el tacte i la qualitat del paper, mirar i remirar tapes i solapes, veure quina part ens falta, el tipus d'edició... I les noves generacions sembla que no donen l'esquena del tot a l'antic format.

Una prova de la salut del món editorial és la persistència de les llibreries clàssiques, les que només venen llibres i quan vas t'atenen professionals que saben què porten entre mans. Per exemple, tot i la por que teníem, a Sant Cugat comptem amb dues o tres llibreries de segona mà, una de les quals és referència més enllà del nostre municipi per la gran varietat del seu estoc. A pesar de l'augment de les vendes per internet, de la compra des de casa, en sabatilles i pijama. Perquè no és el mateix mirar l'aparador, entrar, remirar i fullejar, preguntar...

Llarga vida al llibre de paper.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi