La mobilitat des de punts de vista diversos

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els espais de participació d’elCugatenc, l’assemblea anual i la comissió de gestió, sempre demanen que el diari no perda la seua voluntat de fer articles a fons, amb mirades diferents, amb importància del context i amb la voluntat d’explicar els matisos i dificultats que tenen alguns dels temes d’actualitat –o no d’actualitat– que afecten la ciutat. La resposta a aquesta petició ha res la forma de FOCUS, una nova secció que intentarem fer un cop al mes aproximadament.

L’objectiu és explicar afers locals que generen debat social –o que el poden generar– des de la seua complexitat, buscant vincles més enllà del municipi, no conformant-se amb la notícia breu ni la crònica. La gent implicada en els espais assemblearis del diari així com la redacció estem convençudes que aquests és una forma de no simplificar la realitat, d’explicar-la amb les seues complexitats i sabent on posar el focus en cada moment.

Aquesta setmana ha sigut l’estrena de FOCUS. Durant cinc dies hem fet una mirada a la mobilitat, intersecant-la amb la sostenibilitat i, en la taula rodona del divendres, amb el feminisme. Ha estat l’oportunitat d’explicar els canvis que viu la mobilitat a Sant Cugat i al seu entorn metropolità i comarcal com un conjunt, amb totes les seues mancances, crítiques, contradiccions i, també, oportunitats.

Fidels a la mirada ecologista de la nostra línia editorial, hem parlat de sostenibilitat sobre la mobilitat conscients que de facto la mobilitat no pot ser sostenible perquè qualsevol transport té el seu impacte –per emissions, per l’energia gastada en la construcció, per la implementació d’infraestructures...– i que, en qualsevol cas, hi ha formes de mobilitat més sostenibles que d’altres. És una mirada clara que, de certa manera, diu que mobilitat sostenible és un lema però mai serà una realitat perquè, de fet, és un oxímoron.

Al primer FOCUS han parlat veus diverses: locals i comarcals, institucionals i activistes, favorables als canvis i les que els posen en dubte –per se o per demanar millores–... És possible que, havent seguit tots els articles publicats durant aquesta setmana, no es traga cap conclusió ferma però sí una reflexió que ens ajude a prendre partit i, sobretot, a pensar quines accions podem fer i hem d’exigir a les institucions per aconseguir que la nostra mobilitat siga el més respectuosa possible amb el medi ambient.

Amb això, a elCugatenc no podem més que mostrar la nostra satisfacció per la proposta nascuda de la participació, marca d’un model assembleari + redacció professionalitzada que és poc habitual als mitjans de comunicació locals. Des de el nostre espai, humil però ferm, seguirem aportant mirades, reflexió, fiscalització i crítica. Per un periodisme que explique la societat amb les seues complexitats i contradiccions i contra la simplificació de la realitat en base a titulars que busquen més clics que coneixement.

Jordi Pascual, periodista i cap de redacció d’elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi