Què regalar a un jove adolescent?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Soluciones 53. Imatge cedida per l'autora de l'article

El Nadal s’apropa i amb ell l’època de fer compres i regals. Tot i que els adolescents i joves ja no mostren  la mateixa il·lusió que abans per aquestes festes, no perden l’oportunitat de fer la seva carta als reis. Regalar allò que ens demanen està molt bé, però de vegades fer un regal de collita pròpia pensant en quelcom divertit i que estimuli les relacions familiars i socials dels nostres adolescents pot ser una bona opció. Sovint en aquestes èpoques farcim els infants i joves d’objectes innecessaris, però cal tenir en compte que un objecte o un regal es pot convertir en una gran experiència.

Tauletes, consoles, mòbils... La majoria de regals que demanen avui en dia els adolescents estan relacionats amb les noves tecnologies,  i tot i que poden ser elements molt positius per al desenvolupament de capacitats i habilitats també generen molts dubtes entre els pares. Els joves d’avui en dia ja passen moltes hores davant d’aquestes plataformes tecnològiques, aquí teniu un seguit d’idees per fer regals que els desenganxin de les pantalles i els ajudin a desenvolupar altres habilitats sense perdre de vista l’objectiu principal, gaudir-ne.

Un joc de taula pot ser un gran regal, no només estem regalant diversió, també l’oportunitat de passar una bona estona en família o amb els amics i fomentar així les relacions socials.

Jungle speed és un joc de cartes molt divertit i trepidant, té unes regles molt senzilles i fomenta la pràctica de les habilitats visuoespaials i els reflexes. És molt fàcil de transportar i implica varis jugadors.

Una opció més relaxada però també molt divertida és el DIXIT. Es tracta d’un joc ideal per jugar en família i/o amics i posar en pràctica la capacitat d’entendre i inferir els pensaments i idees dels contrincants. Aquest joc de taula ha estat condecorat amb diversos premis, entre ells el joc de l’any a Espanya el 2009.

Si us agraden els jocs d’estratègia decanteu-vos pel Catan. L’objectiu del joc és construir pobles, ciutats i camins sobre un tauler i aconseguir més punts que els teus contrincants. Es tracta d’un joc de mecànica senzilla, però que es pot complicar segons les estratègies dels jugadors.

Si ets un amant de la lectura ja sabràs que regalar un bon llibre sempre és un encert, i que fomentar l’hàbit i la passió per la lectura es un gran regal. Però, tal i com assenyalà Ana Mª Matute “La Literatura no se enseña ni se aprendre, se descubre”. La manera de descobrir i gaudir de la lectura és trobant un bon llibre que pugui enganxar a la persona a qui va dirigit, és per això que és tant important tenir en compte l’edat i els interessos del  potencial lector. Aquí teniu algunes propostes, però a Internet i a les llibreries en trobareu moltes més.

Wonder  (R. J. Palacio) és un llibre recomanat a tots els nois i noies a partir de 12 anys (també recomanat  als adults) que explica la història de l'August, un nen que pateix una anomalia genètica que li produeix una terrible malformació a la cara, tot i que ell es veu completament normal. Es tracta d’una lectura senzilla i fluida que ens parla de l’autosuperació i de trencar barreres i prejudicis.

Si els agraden les històries de ficció i aventures regaleu La caiguda dels regnes (Morgan Rhodes). És un llibre recomanat a joves a  partir dels 16 anys on tres regnes lluiten pel poder a través de traïcions i batalles, podríem dir que és el “joc de trons” per adolescents.

Per últim, una història que parla sobre el ciberassetjament , Bajo el paraguas azul (Elena Martíndez). Es tracta d’una novel·la que parla d’un tema molt preocupant i molt actual, el cyberbulling, explicat per a joves a partir de 16 anys. És una barreja entre novel·la romàntica i de suspens.

Per tal de trencar amb l’excessiu consumisme d’aquestes èpoques i evitar l’acumulació d’objectes i jocs que es van acomodant i enquistant a les estanteries, una altra bona opció és regalar activitats relacionades amb els seus interessos i hobbies. Es tracta de regalar noves vivències i experiències. Busqueu una obra de teatre o un concert a l’agenda cultural del municipi.  Si voleu regalar experiències més fortes  us podeu decantar pels esports d’aventura (ràfting, escalada, parapent...). Un regal gastronòmic també agrada, busqueu un bon restaurant. Les possibilitats són infinites i les activitats es poden gaudir en família i/o amb amics, també us podeu posar d’acord amb altres pares i regar-los una activitat conjunta.

En definitiva, gaudiu de les festes i procureu que en gaudeixi tot el vostre entorn.  I a l’hora de fer regals doneu-li un parell de voltes, aposteu per regalar experiències i grans moments en família, amb els amics o gaudint de moments de soledat. Tot i que com diuen, un mai no està sol quan té un bon llibre entre les mans.

 

Mònica Marqués Monner

Psicòloga i psicopedagoga

www.actua.cat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi