La llet sense lactosa

Animalistes de Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Heu provat mai de fer una truita sense ou? Es pot. I de beure llet sense lactosa? També en podríem trobar amb molta facilitat. I de llegir un llibre de dreta a esquerra? Per tal de no espatllar-nos el final, podríem llegir un manga (còmic japonès).

Però qui té la necessitat de llegir un llibre al revés? I, en canvi, quanta gent pren llet sense lactosa? I quanta escull la farina de cigrons per fer una truita? Les necessitats de cadascú són bastant singulars, però això no impedeix que a vegades ni nosaltres mateixes entenguem les necessitats i, és més, a vegades és aquest món on vivim el que crea una necessitat en nosaltres. Difícilment trobaríem algú amb la necessitat de llegir un llibre escrit al revés (evidentment, mai diré mai), en canvi sí que és més fàcil trobar gent intolerant a la lactosa o bé amb certes condicions que les obliguen a prendre llet sense lactosa, o amb la capacitat moral i força de voluntat suficients per no voler consumir ou i per tant preparar truites o succedanis amb farina de cigró.

Si penso en els tres casos de necessitats que he presentat observo respectivament en l’ordre del paràgraf anterior: una persona amb necessitats en la majoria de casos irreals, algú que entén les seves necessitats i altera el producte a consumir per tal de satisfer-les i una persona que entén les seves necessitats i canvia de producte per satisfer-les. De les tres, la que mereix més reverències en la meva entesa, seria la tercera opció, en la qual és la persona qui s’adapta més a les condicions donades. Entenc que, qui és intolerant a algun aliment, preferiria no ser-ho i poder menjar amb total llibertat i que, canviar de la llet de vaca estàndard a llet sense lactosa, podria considerar-se un sacrifici igual que passar de l’ou a la farina de cigró (qui pensi que és un sacrifici és perquè encara no ho ha provat). Doncs amb més motiu: si estem disposades a fer un petit sacrifici amb la llet sense lactosa, per què no provem, en comptes de canviar EL producte, canviar DE producte? En comptes d’alterar el producte que m’obstino a consumir (sempre i quan no sigui motiu de vida o mort, és clar), canviar la dieta per coses que no s’hagin d’alterar per consumir. Consumir tot allò que encara conserva l’essència.

Amb tot això no esperava fer una reflexió al voltant del consum exclusivament, sinó al voltant de les necessitats i de com, amb una idea preconcebuda, creiem necessari, bo o viable consumir allò que s’ha desprès de tota essència. Talment com si un municipi qualsevol tractés de dur a terme una gatera municipal sense voler col·laborar amb les entitats més enfocades al món animal, aportant un producte que, tot i ser necessari, s’ha desvinculat de gran part de l’essència.

 

Eloi Garcia. Voluntari de la Plataforma Animalista de Sant Cugat del Vallès.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi