230 sense Amadeus Mozart

Escriptora i estudiant d'Història de l'Art.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

"Com, si no, podria manifestar-se la Divinitat,

a no ser per l'evidència dels miracles

que es produeixen en alguns homes,

que no fan sinó sorprendre'ns i desconcertar-nos?.

J. W. Goethe

Des de fa mil·lennis, la música ens acompanya, ens reconforta i ens ajuda a definir cada època històrica. En algunes pintures rupestres es poden observar grups de persones que estan dansant. No se sap si el ritme formava part dels primers habitants de la Terra, però tot apuntava que així era. Sigui com sigui, la música aviat va ser la companya de l’home en totes les activitats i esdeveniments de la seva vida. Durant els mil·lennis que la humanitat porta habitant la Terra han existit músics i alguns han marcat una fita, però pocs han aconseguit que el seu nom s’escrigui amb lletres d’or en la Història de la Música com és el cas de Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozart va arribar al món l’any 1756 i segur que els seus primers plors van posar melodia a mig Salzburg. En els seus gens musicals portava, el primer dia que el van concebre, la melodia d’un violí i la passió que el seu pare tenia per la composició. El petit Amadeus va ser el sèptim fill del matrimoni format pel Leopold Mozart i l’Anna Maria Pertl. Per desgràcia, de tots els fills que van tenir, només l’Amadeus i la seva germana Maria Anna van sobreviure.

Des de molt petit l’Amadeus, de la mà del seu pare, va començar a estudiar piano amb resultats sorprenents. Amb tres anys tocava peces, amb cinc anys llegia a la perfecció les partitures i componia les seves primeres obres. Per la qual cosa i per mèrits propis, Mozart es va guanyar l’adjectiu de geni a una edat prematura.

El 1762, el Leopold Mozart va tenir la valentia de portar l’Amadeus a Viena perquè toqués davant l’emperador. L’experiència va ser més que bona, ja que a l’any següent va començar una gira de tres anys per les millors corts d’Europa que el van vanagloriar. Durant aquests meravellosos i musicals viatges va tenir l’ocasió de conèixer al seu col·lega Johann Christian Bach. Amb set anys la seva música era reconeguda, admirada i l’Amadeus un reputat violinista. Com que la seva genialitat no tenia límits, amb dotze anys va compondre “Finta Semplice”, la seva primera òpera. El 1769 va aconseguir arribar a director de concert del Príncep de Salzburg.

El talent de l’Amadeus Mozart era imparable i amb tretze anys, en un dels tres viatges per Itàlia, va poder gaudir del “Miserere de Allegri” a la Capella Sixtina. Era una peça que, exclusivament, es tocava només en aquell lloc, la seva còpia o reproducció estava penada, però Mozart va ser capaç de transcriure-la vàries hores després d’escoltar-la.

La carrera musical del geni va ser imparable. La seva rebel·lia plena de genialitat va fer en ell un esperit lliure i avançat al seu temps. Va deixar per a la història obres tan increïbles com Les noces de Fígaro, La flauta màgica o Don Giovanni… L’Amadeus Mozart va regalar a la història de la música universal més de sis-centes obres de diferents gèneres.

En la qüestió personal, Mozart es va casar amb la Constanze Weber amb la que va tenir sis fills, encara que només varen viure dos. En la carrera del geni no tot van ser èxits i reconeixements, ja que va travessar temporades en les quals es va guanyar la vida donant classes de música, igual que la Constanze ho va fer cantant.  

Aquest any fa 230 que el genial músic va morir a la primerenca edat   de 35. La Constanze Weber durant mig segle després de la mort de Mozart seguia promovent i organitzant esdeveniments en què l’obra de l’Amadeus cada vegada brillava amb més força.  

 

Pili Egea

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi