La història dels Jocs Paralímpics

Escriptora i estudiant d'Història de l'Art.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb motiu de la celebració dels Jocs Paralímpics, algunes persones s’han preguntat com van néixer. Encara que ja existien des de l’Antiguitat, va ser després de la Segona Guerra Mundial quan es van impulsar. La intenció era rehabilitar als soldats i civils que havien estat ferits a aquesta guerra.

Va ser l’any 1943 quan al doctor Ludwig Guttmann li va arribar l’encàrrec de crear una unitat (Unitat Espinal) per a tractar les lesions medul·lars dels seus pacients, a l’hospital situat a Stoke Mandeville al nord-est de Londres. Ell va establir l’esport com a mitjà de rehabilitació tant a nivell físic com a nivell psíquic. Va tenir tant d’èxit que amb el temps va passar de ser una activitat mèdica per a convertir-se en un esport competitiu. Pràcticament, al mateix temps, sorgeix als Estats Units el basquetbol en cadira de rodes, per la qual cosa l’any 1949 es presenta el primer torneig a nivell nacional, creant-se així l’Associació Nacional de Basquetbol en Cadira de Rodes.

Els Jocs Olímpics de Londres del 1948 van ser el punt d’inflexió perquè el doctor Guttmann instaurés els Jocs de Stoke Mandeville. Era una competició entre hospitals per a homes i dones que patien lesions medul·lars i feien servir cadires de rodes; aquest esdeveniment va significar una fita per a crear els futurs Jocs Paralímpics. En principi només s’incloïa l’esport de tir en arc. Quatre anys més tard, soldats veterans holandesos es van incorporar als Jocs de Stoke Mandeville que van passar a ser els Jocs Internacionals de Stoke Mandeville. Gradualment, es van incorporar altres esports fins a arribar als nostres dies i amb la pressió de diversos països es van poder incorporar esportistes de diferents col·lectius que anteriorment no participaven (invidents o amb Paràlisi cerebral).

Els Jocs Internacionals van donar pas a les “Olimpíades per a minusvàlids”, fins que a la dècada dels 80 es va iniciar el que actualment coneixem com a Jocs Paralímpics. En l’any 1988, a Seül es van festejar per primera vegada en el mateix emplaçament que s’havien efectuat dies abans els Jocs Olímpics (abans es celebraven a ciutats diferents, inclús a les Olimpíades de Moscou, no van permetre la participació dels Jocs Paralímpics). El principal responsable del Comitè Olímpic Internacional, el llavors Joan Antoni Samaranch, va aconseguir que els Jocs Paralímpics es celebressin a les mateixes ciutats. De fet, a partir de Barcelona 92 ambdós Jocs aterren a la mateixa seu.

Aquest any, s’han celebrat els Jocs Olímpics i Jocs Paralímpics a Tokio, denominats Tokio 2020, amb un any d’endarreriment a causa del virus de la COVID-19 que va paralitzar totes les activitats en el món. Els nostres esportistes paralímpics han superat amb nota els objectius que s’havien proposat, aconseguint medalles en diferents modalitats.

Pili Egea, escriptora i estudiant d’Història de l’Art

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi