De negre

Fundadora de Noestàsola.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

...Jo amb la meva solitud esgotada

Amb dolor i tristesa.

Vaig néixer per res.

La boca es deu precintar...

...Sóc una dona afganesa,

Així que sols te sentit gemegar...

Aquest text és una petita part d'un poema de la Nadia Anjuman, assassinada a mans del seu marit i la família d'aquest, assassinada als 25 anys a cops deixant una filla de mesos. Periodista i poetessa va ser considerada una dona perillosa per la mentalitat de la seva família política, era el 2005 amb la primera onada del règim talibà.

Tornem enrere i som testimonis 20 anys després de greus violacions de drets humans que afecten majoritàriament a les dones, nenes i nens. Relegades de l'espai públic amb prohibicions que sorprenen en aquests temps.

Necessiten de l'ajuda internacional perquè aquest no és un problema de dones sinó un problema de drets humans en què homes i dones hem de donar suport per lluitar contra aquest tipus d'injustícies. La Comunitat internacional la formem persones civils. És on cal pressionar els nostres governs perquè no restin invisibles, hem sigut testimonis com les cares desapareixien darrere d'un burca, no hem de permetre que les seves vides desapareguin davant nostre.

Iniciatives civils com YoAcojo, en poc d'una setmana va recollir més de 3.000 sol·licituds per acollir a dones que arribin a territori espanyol.

També l'organització Her Afganistan demana que la població civil en el seu conjunt faci suport a la causa de les dones afganeses organitzant debats, xerrades...

L'associació Internacional de jutgesses(IAWJ) va demanar de seguida mesures de protecció per les 270 jutgesses que estaven en actiu i que es troben en perill per haver ficat a presó a molts dels que avui estan al poder. La web ha habilitat un canal on es pot fer donacions per la campanya i atenció a les jutgesses, també es sol·licita ajuda per les dones afganeses d'aquest camp.

La iniciativa Abrir Afganistan, iniciada per escriptores i periodistes com Rosa Montero, Maruja Torres, Soledad Gallego i Gabriela Cañas demanen a la comunitat internacional que es pressioni el règim talibà perquè es reconeguin els drets de les dones en educació i sanitat, també que s'evacuï el major nombre de persones independentment de si han estat o no al servei d’Estats o institucions. L'escrit va recollit més de 120.000 firmes i també es demana l'atenció especial a dones en estat de vulneració per haver desenvolupat feines prohibides pel nou govern.

El mitjà de comunicació Rukhshana Media, compost principalment per dones, recull fons perquè puguin continuar informant i explicant el que passa.

Res del que no es parla existeix, no permeten que els drets de milers de persones desapareguin.

Maribel Guillamón, membre de Noestàsola

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi