Els equipaments, la Centralitat i l’EMD de Valldoreix

Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El darrer ple de la EMD va posar de manifest el descontentament i l'oposició de moltes associacions i entitats de Valldoreix davant les iniciatives que el govern de l’EMD, (Junts amb la complicitat de Ciudadanos) que pretenen endegar l'antic i superat projecte de la Centralitat amb una actuació parcial i desarrelada per redactar un Pla Especial que situí un Centre cívic polivalent de 1.800m2, un espai escènic i musical de 1.000m2 per a 200 espectadors i un mercat municipal amb una superfície inferior a 800m2 tot encaixat en una plaça cívica de 4.000m2.

Aquesta iniciativa neix com a contraproposta a la queixa formulada per moltes entitats sobre les necessitats i prioritats de procedir a la construcció d’un Centre cívic i un espai escènic, abans de fer l'ampliació de 850m2 de l'escola de música als terrenys de l'antic Garden per un import de 1,5 milions d'euros.

Les necessitats de la ciutadania i les opinions expressades en diverses consultes i processos de participació així ho demostren.

L'equip de govern, per silenciar les queixes proposa actuar ara, de pressa i corrent, en la plaça de la Centralitat.

Recordem que el megaprojecte de la Centralitat del 2014, que incloïa en aquesta plaça la quasi totalitat d'equipaments i serveis que li manquen a Valldoreix, va quedar en un calaix per la inviabilitat del projecte, l'elevat cost i la manca de suport cívic.

Ara 7 anys després torna a aparèixer i ho fa de forma parcial amb tres equipaments, amb unes dimensions establertes que ni encaixen en aquella proposta excessiva ni s'ha consultat ni consensuat amb els futurs usuaris sobre la seva idoneïtat ni oportunitat. Simplement apareix com una fugida endavant del govern davant la pressió veïnal.

I ens preguntem és l'ampliació de l'escola de música la gran prioritat quan entre els seus alumnes només hi ha un 30% de nens de Valldoreix?

Són els terrenys del Garden els més indicats per fer-la?

No seria més intel·ligent plantejar una actuació d'equipament Escènic musical que donés solució a les persistents demandes de la ciutadania per disposar d'un espai cultural d'aquest naturalesa i que, en cas de resultar adient i possible l'ampliació de l'escola de música, s'incardini en aquest projecte més ampli?

I també una vegada descartada la proposta de la "gran centralitat" no seria més intel·ligent replantejar i redimensionar amb la participació de les entitats i de la ciutadania com actuar en l'espai del Casalet? Amb quines fases i quins ritmes d'execució?

El propi document que acompanya l'acord d'aprovació del programa d'usos d'equipaments per contractar el Pla especial d'ordenació de l'Illa del Casalet ja posa de manifest la inadequació de concentrar els equipaments en aquest indret i aposta per una distribució sobre els nodus d'activitat que ja hi ha al llarg de la rambla de M. J. Verdaguer (des de l'estació FGC fins el complex esportiu) com a solució més adequada al model de ciutat dispersa que tenim. Així es reforça amb nous equipaments l'eix principal que ja concentra la majoria de serveis i el transport de la vila.

Desenterrar ara aquella proposta és tècnicament equivocat, inviable i va en contra dels interessos de la majoria.

Per tant creiem que el més assenyat seria:

1- Aturar el projecte d’ampliació de l'escola de música

2- Obrir un debat sobre quins equipaments són prioritaris a curt i mig termini

3- Analitzar quines disposicions urbanes són les més adients per donar un millor serveis a la ciutadania i per aprofitar les sinergies i avantatges que una bona localització ofereix

Recordem que tenim un esborrall d'un pla d'equipaments de la vila, que fa anys dorm en un calaix i sense consens, però potser no es imprescindible planificar ara tot el futur a anys vista i ens podem centrar en els 3 o 4 equipaments més prioritaris, encertar en concretar la seva mida, la seva disposició i l'encaix urbà.

Per això cal consultar a la ciutadania i en especial als que en faran major ús, però sembla que demanar i atendre la opinió dels ciutadans no va amb l'equip de govern i els qui els donen suport.

Joan Barba, arquitecte, veí i soci de l'Associació de veïns progressistes de Valldoreix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article