Com estar trist en una nit electoral victoriosa

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El tòpic diu que les enquestes les carrega el diable i que moltes vegades no són representatives del que realment pensa la població. El biaix ideològic a l’hora de plantejar les preguntes així com la post elaboració dels resultats moltes vegades allunyen la realitat del poble amb la opinió que es plasma en les enquestes. La jornada electoral del passat diumenge 20 de desembre ha confirmat aquest tòpic. En només 11hores, període que engloba el temps d’obertura de portes dels col·legis electorals, la candidatura de Ciutadans va anar de la felicitat absoluta a mostrar forces cares llargues en la nit electoral.

L’estratègia escollida per Albert Rivera finalment s’ha vist que funciona només sobre el paper de les enquestes, però no sobre el paper del votant. El somni que han viscut durant 15 dies ha estat tan dolça que quan s’han trobat amb 40 diputats al Congrés el somni ja no era tant humit com al principi.

Mediàticament ha estat el partit que ha estat millor tractat, amb un total de 121 aparicions al llarg de tot el 2015, malgrat que ha tingut totes enquestes li ponien i malgrat agafar la bandera de la regeneració política, Ciutadans s’ha quedat a mitja cursa i ha perdut pistonada en la campanya electoral.

Una de les claus de l’augment dels taronges era la capacitat de poder robar vots del PP i PSOE. La tendència els va permetre pujar de manera exponencial fins arribar a situar-se, en algunes de les enquestes precuinades, com a segona força política. L’autoacceptació com a dretes, quan eren atacats pel Partit Popular, ha permès al partit de Mariano Rajoy recuperar gran part dels votants perduts. Amb aquesta mala estratègia ha regalat en safata el vot descontent dels socialistes a Podemos.

Malgrat que la patacada respecte les enquestes és contundent, aconseguir entrar al Congrés amb 40 diputats no és fàcil. Viure en el limbo de les enquestes al llarg de la campanya i la precampanya ha fet que un resultat bo passi a ser un resultat inimaginable i força amarg. Finalment ni clau de govern ni segons. La quarta posició però amb la mirada a l’horitzó d’unes futures eleccions que servissin per ampliar la massa social. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi