elCugatenc davant l’extrema dreta

La veu de l'equip d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

A la darrera Audiència pública un ciutadà que es va identificar com a representant de la ciutadania indignada amb les accions del govern va acabar cridant i enfrontant-se als càrrecs electes. És així com, amb una estratègia d’impacte i una normalització social de les seves idees, el discurs d’odi guanya presència i legitimitat a l’esfera pública. El del passat 15 de novembre és un cas paradigmàtic de l’estratègia d’aquests partits:

– En primer lloc, aprofiten el descontent social davant d’un o de diversos temes i, sense plantejar cap proposta alternativa, fan una crítica a les polítiques existents. Es postulen així com a representants d’una ciutadania suposadament obviada per part dels poders institucionals. Sense identificar-se inicialment, aconsegueixen suports i aparèixer encara sense el nom de la formació als mitjans que fan seguiment en directe de l’acte.

– En segon lloc, incomplint les normes del fòrum en què participen –ús partidista de l’Audiència pública, superant el temps d’intervenció i cridant als càrrecs electes–, forcen una situació tensa que els serveix per victimitzar-se. En el cas esmentat, l’alcaldessa va fer fora de la sala aquesta persona. Quan la situació ja ha estat tensada, mostren el logotip de la formació.

– En tercer lloc, aprofundeixen en la victimització difonent-ho per les xarxes socials, el seu web i/o en forma de nota de premsa. En el cas de l’Audiència pública, van enviar una nota de premsa als mitjans locals on s’obviava que el seu representant no es va identificar com a membre del partit inicialment, que va fer un ús partidista d’un espai de participació ciutadana i, sobretot, va incomplir les normes d’aquest fòrum.

– En quart lloc, alguns mitjans –en base a la nota de premsa o per haver estat presents al fòrum– reprodueixen aquesta situació de manera acrítica o no però aconseguint un espai de visibilització d’aquesta ideologia política. En el cas santcugatenc encara no ha passat però també és habitual que aquells mitjans que ho tracten amb un enfocament de qüestionament o directament decideixin no visibilitzar el fet acabin sent acusats de còmplices del poder institucional.

És així com el discurs d’odi, sense representació institucional, aconsegueix presència, legitimació i victimització, sense fer cap proposta política concreta sobre la ciutadania que diu defensar i obviant les seves propostes ultranacionalistes, xenòfobes, racistes, masclistes, ultraliberals... Els mitjans no n’hauríem de ser còmplices.

Per això, des d’elCugatenc ens comprometem a no normalitzar l’extrema dreta amb les informacions publicades al mitjà. Això suposa:

– No cobrir cap acte ni convocatòria de l’extrema dreta.

– En cas d’obtenir representació institucional, explicar el seu sentit de vot en les propostes que es portin a debat ja que poden ser determinants per tirar endavant algunes mesures. També cal fixar-se en les relacions que estableixen amb la resta de partits.

– Informar de manera crítica d’aquest moviment polític, basant-se en la línia editorial i el codi ètic del mitjà, on es recullen els valors següents: defensa de la igualtat de gènere, la llibertat, la laïcitat, la defensa del que és públic, els drets i els moviments socials, l'economia justa, la regeneració democràtica, la cultura lliure, el treball i l'habitatge dignes i el respecte pel medi ambient.

Equip d’elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article