No són un regal de Nadal

Escriptora i estudiant d'Història de l'Art.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Encara avui recorrem als cadells com a regal ideal per Nadal per als petits de la casa. En fer una compra impulsiva, no pensem en totes les responsabilitats i necessitats que porten en si aquests animals. Aquest obsequi tan petit i tendre, va creixent i l’interès de l’amo es va esvaint. És angoixant saber que les estadístiques demostren que la meitat dels gossos que arriben a una llar per aquestes dates són abandonats mesos després.

La Fundació Affinity, la tasca de la qual és protegir i defendre als animals domèstics des de fa més de vint-i-cinc anys, s’encarrega de vetllar, conscienciar i investigar el món de les mascotes (gossos o gats), en l’any 2019, va comptabilitzar l’esgarrifosa xifra de 183.000 gossos abandonats a Espanya. Això suposa que vivim en un dels països d’Europa menys conscienciats amb els nostres animals. Per això hem de fomentar la conscienciació social. La fundació Affinity ha creat importants campanyes contra l’abandonament de les mascotes en etapes en les quals la incidència és més acusada, sobretot després de les festes nadalenques o períodes vocacionals com són els de l’estiu.

La pandèmia i el confinament semblava que havien posat en valor la companyia de les nostres mascotes; elles van ser testimoni de les nostres pors, incerteses i tristeses acompanyant-nos en aquests moments, donant-nos el seu afecte i lleialtat. Però en aixecar el confinament i amb l’arribada de la “nova normalitat” les estadístiques van tornar a anunciar-nos que els abandonats van créixer fins a un 25% més que en anys anteriors, el que demostra l’apatia i la insensibilitat d’alguns subjectes.

Quan haguem d’adoptar a una mascota, cal tenir en compte una sèrie d’obligacions a llarg termini, que, no sent molt estrictes, hem de ser conscients de respectar. En el cas dels gossos, hem d’acostumar-nos a tenir la rutina de socialitzar-lo i el passeig com a mínim dues vegades al dia. Així mateix, considerar la despesa de l’alimentació, el veterinari o la perruqueria que són obligatoris per una bona salut de la nostra mascota. Igualment, és de gran importància pensar en el nostre període de vacances contant que existeixen hotels o cases rurals en les quals les mascotes són admeses, tanmateix, en cas de no poder emportar-nos-els, buscar llocs on els puguis deixar amb garanties.

És important que abans de tenir un gos a casa ens informem de les seves característiques, perquè s’adaptin el màxim possible a l’estil de vida dels adoptants. Si tenim en compte la mida o el caràcter de l’animal és més probable que tinguem una convivència més favorable i còmoda.

Aquest nou any ha començat amb una notícia esperançadora pels drets dels animals de companyia. A partir del 5 de gener ja són considerats legalment, a tots els efectes, membres de la família, dotats de sensibilitat, i no com a objectes que han sigut considerats fins ara. Aquesta llei inclou el no maltractament i abandonament de les nostres mascotes. Als amos que infringeixin aquestes normes seran penalitzats amb multes. Un gran avenç en aquesta nova llei és que les mascotes seran considerades com un membre més de la família dins del procés en cas de divorci dels amos.

Pili Egea, escriptora i estudiant d'Història de l'Art

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi