“Hi ha una edat per a cada cosa”

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Demanar l’ampliació de drets per a les persones és sempre una mesura progressista i serveix per avançar, sempre i quan els passos es facin ferms, amb convicció i amb conscienciació de tothom. Demanar l’edat de vot no és una possibilitat a estudiar o una via per començar a treballar, és obligació de tots posar-nos a la feina per fer-ho possible. Encara que hi hagi gent que digui que “hi ha una edat per a cada cosa”.

El Ple de gener va aprovar ahir, 18 de gener, per 21 vots a favor (Convergència, ERC-MES, CUP-PC, ICV-EUiA i PSC) i 4 en contra (PP i Ciutadans), instar a les institucions que implementin el dret a vot per a les persones majors de 16 anys. En la moció, presentada per ERC-MES i recolzada pels mateixos que hi van votar a favor excepte del PSC, s’insta a la Generalitat que inclogui el dret a vot per als joves majors de 16 anys en la llei catalana que s’ha d’aprovar en els propers 18 mesos. Tot i això, i de manera subsidiària, també s’insta al govern espanyol perquè faci la mateixa modificació a nivell estatal.  

En els arguments per tal de votar en contra de la moció Alvaro Benejam, regidor del PP, opinava que el jove encara no es prou madur per poder dipositar el seu vot. Per la seva banda la regidora de Ciutadans, Munia Fernández-Jordán, va insistir que el Ple estava debatent problemàtiques que importaven poquíssim a la població i que no estaven en mans de l‘òrgan municipal. També va recordar que demanar el sufragi actiu hauria d’anar lligat de la mà del sufragi passiu – poder ser escollit per formar part d’alguna institució.

Els partits que hi van votar a favor tots estaven d’acord que ampliar els drets és una norma fonamental per avançar. És una evidència, o jo ho veig així, que el fet de votar i impulsar que pugui participar la major quantitat de gent possible és una victòria. Quan s’amplia a un jove de 16 anys en poder decidir sobre aquells que el representaran el motives en preocupar-se per tot allò que el rodeja i li atorgues poder.

És també una evidència que aquesta ampliació del dret a vot ha d’anar lligada d’una forta conscienciació dels joves perquè siguin conscients de la capacitat de decisió que podran tenir a les seves mans. Pel que fa a la relació de la regla votar vol dir poder ser capaç per ocupar una posició dins d’una institució no crec que sigui encertada. Poder delegar la teva veu a un representant no és el mateix que representar a part de la població ocupant un càrrec públic.

Sembla tot força evident i en el Ple la voluntat política hi ha és, ara falta que això pugui tirar endavant en les institucions catalanes i espanyoles. De moment el debat sempre ha estat sobre de la taula però mai s’ha tirat endavant. Potser als partits grans i tradicionals no els hi interessa que la gent major de 16 pugui votar. No serà que tenen por de patir una derrota incontestable en la nova franja d’edat que apareixeria? Ves que les polítiques que han carregat la crisi als joves no siguin la causa del problema.

Atorgar el vot als joves majors de 16 anys faria evolucionar la societat, no serà la solució a totes els problemes, però permetria continuar avançant. Encara que hi hagi gent que digui que “hi ha una edat per a cada cosa”. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi