Participació ciutadana de lliure mercat

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El carrer Vallvidrera ja és d'asfalt. És un de tants trams de La Floresta pavimentat amb el Pla de Millora. Les màquines de Rogasa van anar, van tirar el paviment, es va assecar i cap tècnic municipal va acudir per a parlar amb els veïns. Un dels residents va aprofitar el Consell de Barri per a demanar explicacions.

Hi havia un ampli ventall de possibilitats per a respondre però Francesc Serra, sotsdirector de l'àrea d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, va triar la menys apropiada: tirar-li la culpa als veïns per no demanar la reunió. Clar, la rèplica era fàcil. Per què han de demanar una reunió si a la resta de zones les organitza directament l'Ajuntament a través del Consell de Barri i de la comissió de seguiment? Acceptant la fanfarronada, el veí va respondre que tampoc podien demanar gaire reunions per falta d'informació.

En fi, que el senyor Serra es va inventar una nova forma d'entendre la participació ciutadana – Sant Cugat referent de la democràcia participativa –: la participació a demanda. Sí, senyor! Que vostè vol una reunió que hauria de fer-se perquè hi havia el compromís, demane-la! Que vostè recrimina una acció de participació ciutadana mal gestionada, la culpa és seua per no demanar una reunió! La participació a demanda està en prova pilot i encara no se sap què passa si un veí demana incidir en un tema que no estava previst que isquera dels despatxos.

És la primera errada del renovat Consell de Barri de La Floresta. El president, Ramon Piqué, va ser capaç de reaccionar però intentant acontentar a tothom va fer una proposta estranya: acceptar les culpes però demanar als veïns que no esperin que passin les coses. Això deu ser la participació a demanda 2.0, és a dir, emprar-la quan no es compleix la tradicional. Depèn de com pot ser una miqueta difícil d'aplicar perquè mentrestant t'han acabat d'asfaltar el carrer.

Ara el carrer Vallvidrera ja està fet i no hi ha marxa enrere, tot i que una veïna va demanar aixecar-lo per a parlar. En definitiva, que es farà la reunió més inútil del món, la que no serà capaç de canviar res perquè ja està tot fet. Visca l'oferta i la demanda! Visca la participació de lliure mercat!

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi