Educar en Verd

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tots hem experimentat els beneficis que ens aporta el contacte amb el medi natural, però segurament hi ha efectes positius d’educar en un entorn natural els quals desconeixem per complet.

En les següents línies farem un resum del que pot aportar la naturalització dels espais d’aprenentatge dels nens i nenes, i reflexionar sobre la importància de normalitzar els espais naturals en el nostre dia a dia per transmetre als nostres fills aquest valor que poc a poc s’està perdent i cal retrobar.

Alguns especialistes han volgut posar nom a la pèrdua de contacte amb la naturalesa en la infància, han anomenat aquest fenomen com a “Trastorn per dèficit de naturalesa”. És important saber que aquesta mancança pot provocar diversos efectes negatius en el desenvolupament infantil, entre aquests efectes destaquen l’obesitat, trastorns d’aprenentatge, hiperactivitat, fatiga crònica i depressió entre altres. Aquesta manca de contacte amb els espais verds estaria afectant al seu desenvolupament cognitiu i emocional de manera que la seva creativitat, la capacitat d’exploració, la destresa per la convivència i la resolució de problemes en quedarien afectats.

D’altra banda segons estudis que s’han realitzat a nens i nenes que viuen envoltats de naturalesa resolen que els menors es posen menys malalts, tenen millor concentració i major autodisciplina, millor condició física, equilibri i agilitat, són més imaginatius, tenen major habilitat per divertir-se i col·laborar en grup, són més observadors i finalment mostren més raonament i més pau interior.

Impactes positius del contacte amb la natura en els infants:

  • Dóna suport a diversos aspectes del desenvolupament intel·lectual, emocional, social i físic.
  • Dóna suport a la creativitat i a la resolució de conflictes, estudis efectuats en alguns patis de les escoles que tenien àrees verdes han demostrat que els menors participaven en jocs més creatius i de manera més cooperativa.
  • Millora de la capacitat cognitiva, la proximitat i l’exposició a entorns naturals augmenta la capacitat de concentració i millora la capacitat cognitiva dels nens i nenes.
  • Millora del rendiment acadèmic, investigacions als Estats Units demostren que els estudiants de les escoles que fan servir aules a l’aire lliure i altres formes d’educació vivencial basades en la natura presenten millores significatives en ciències, llenguatge i matemàtiques.
  • Reducció dels símptomes del Trastorn per Dèficit d’Atenció.
  • Augment de l’activitat física
  • Millora de la nutrició, els nens i nenes que cultiven els seus propis aliments són més propensos a menjar fruita i verdura i a mostrar més coneixements sobre nutrició i és més probable que continuïn amb els hàbits saludables al llarg de la seva vida.
  • Millora les relacions socials, els nens són més intel·ligents més capaços de portar-se be amb els altres.
  • Millora l’autodisciplina, el contacte amb els espais verds augmenta la pau interior i per tant l’autocontrol
  • Redueix l’estrès, les plantes i els paisatges verds, redueixen l’estrès en nens molt estressats sobretot en les nenes.

Per tant, us convidem a reflexionar sobre els entorns educatius i d’oci dels vostres fills per tal de valorar si estant tenint un contacte freqüent amb el medi natural i que puguin gaudir dels beneficis que ens aporta l’entorn natural.

Introduir petites activitats familiars en entorns verds fomenta la cohesió familiar i millora les relacions amb els nostres fills

 

Melina Belzunce Martínez

Educadora Social i Mediadora Familiar

melina@actua.cat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi