"Violència contra les dones a la televisió" Pol Garcia

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

A Cal Temerari s'impartirà durant el mes de març el seminari titulat Ets audiència o ciutadà? que organitza el mitjà local elCugatenc, a càrrec de Toni Mata -guionista i escriptor-, i que tractarà diversos temes entorn la producció televisiva.

M'agradaria aprofitar-ho per obrir el debat. Per una banda és ben reconeguda la influència de la televisió com a mitjà de difusió d'idees tant polítiques com de tipus comercial o publicitari; els programes d'entreteniment per l'altra, passen sovint desapercebuts tot i que habitualment reprodueixen el classisme i sexisme dominants en la societat. En seria un cas el tractament que rep la violència contra les dones en programes que emet i coprodueix la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Per exemple, a la temporada 14-15 del serial la Riera, la Gemma, jove alumna de piano d'en Lluís, li explica a la mare que el professor ha abusat d'ella. En saber-se, la vida d'en Lluís es veu totalment sacsejada, perd feina, amics i pateix un fort rebuig social. Al final l'acusació de pederàstia és infundada, la Gemma s'havia enamorat del professor i no sabia com gestionar la situació.

Seguim amb la Riera, temporada actual. La Mercè, protagonista de la sèrie, treballa en un centre d'atenció social on coneix una jove usuària que li fa saber la situació familiar que pateix: conviu amb el seu marit, drogoaddicta i maltractador que s'aprofita dels seus ingressos i amb qui té un fill. Amb aquest pretext i per ajudar-la, aconsegueix que la Mercè li doni diners de la seva butxaca diverses vegades. El cas és que sí que té problemes econòmics, però el seu marit no la maltracta pas, desatén el seu fill i vol els diners per anar-se'n de festa.

Per últim, una situació que trobem a Merlí, sèrie on seguim la vida de diversos adolescents que cursen el batxillerat i al seu polèmic professor de filosofia. Doncs bé: la Berta, una d'aquestes noies, apareix a l'institut amb el braç embenat. Malgrat la poca disposició a explicar el motiu, alumnes i Merlí acaben descobrint que el seu pare l'ha agredit. El rebombori arriba a la mare i es destapa la mentida de la Berta. La noia necessitava cridar l’atenció.

Arribats a aquest punt em pregunto: És lícit que les ficcions que paguem entre tots serveixin per sobrerrepresentar els casos de denúncies falses en qüestions com la violència contra les dones o la pederàstia? Alimentar els prejuidicis que envolten la pobresa, les dones i el jovent és la manera més responsable d’abordar problemàtiques reals i greus que passen a casa nostra? Segurament no.

Pol Garcia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi