Parlem de Crisi(s) ecosocial(s) i com fer-hi front

Un col·lectiu ecologista, feminista i anticapitalista.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Parlem de crisi(s) ecosocial(s) en primer lloc, per a constatar que la transformació social, política i econòmica necessària i reivindicada globalment des de fa més de tres dècades no s'ha produït o, com a mínim, no s'ha produït en el temps i magnitud suficients per evitar l'actual crisi multidimensional.

La crisi actual (crisi de matèries primeres, climàtica, pandèmica, de la precarització econòmica, augment de les tensions socials i alienació psicològica del jovent) és una realitat resultant de l'incompliment dels objectius socioambientals globals, nacionals i locals. Els motius d'aquest fracàs col·lectiu podrien ser múltiples: des de la resistència ferotge del capitalisme a qualsevol canvi que n’amenaci l’estructura, fins a la pròpia autocomplaença moral de la ciutadania, particularment la del Nord global, passant per una manca de formació generalitzada, i potser fins i tot, per la manca de recursos comunicatius de les anomenades "organitzacions ecologistes". En tot cas la feina de les organitzacions que fan activisme ecologista segueix vigent i amb objectius no complerts que passen per una resposta socialment justa, als reptes ecològics globals.

L’agudització de la crisi local i el col·lapse dels sistemes de sosteniment de l’actual ritme de vida no ens han de fer oblidar l’existència d’alternatives. Hi ha alternatives econòmiques i socials que proposen canvis radicals, tot i que sovint no tenen la visibilitat mediàtica dels macroprojectes energètics i d'altres infraestructures mogudes per les empreses de sempre. Així doncs, és probable que tinguem un problema de desinformació, alimentada per massa informació desordenada que ens embolica les idees i ens dificulta entendre què és el que està passant. Per fer aquests canvis radicals, però, cal pensar-nos, formar-nos juntes i debatre sobre com fer-ho, per tal de crear imaginaris de canvi que esdevinguin realitats materials.

És per això que aquest semestre des de l’Assemblea pel Clima de Sant Cugat impulsem un cicle de xerrades i debats amb l’objectiu d’aprofundir sobre algunes qüestions centrals i poc explicades de la crisi ecosocial (crisi de matèries primeres, etc...) per a entendre millor els canvis que ja estan succeïnt i els que són imprescindibles impulsar, els límits biofísics amb els que ja estem topant, quines seran les conseqüències socials de l'impacte, i com confrontar-les de la forma més democràtica i justa possible.

Durant tres mesos, organitzem xerrades amb experts que tindran un espai de debat sobre diferents temàtiques. En la primera, aquest 4 de febrer, vam parlar de Crisi de recursos i subministraments amb l’Alicia Valero, doctora en ecologia industrial i experta en materials crítics, que ens va explicar el motiu pel qual la transició energètica “verda” és materialment impossible tal com es planteja actualment: no tenim accés als minerals que calen, i tampoc no n’hi ha en prou quantitat per a fer-la seguint el model de creixement exponencial lligat al sistema capitalista. A més, vam entendre que la tecnologia probablement no ens salvarà, perquè els productes tecnològics més eficients energèticament (que són els que es diuen “més sostenibles” o “verds”), són alhora els menys sostenibles pel que fa a l’extracció i ús de materials, ja que són els que contenen més nombre de materials diferents i rars. Acabarem augmentant extracció amb l'excusa de ser més eficients energèticament.

En la segona xerrada, el 25 de març, parlarem de les implicacions de perdre biodiversitat al nostre territori, perquè és important conservar-la, dels motius pels quals des de diverses posicions de la societat exigim que es preservi i es fomenti, de les maneres de fer-ho i de per què parlem de Crisi de biodiversitat. Entendre aquesta qüestió és clau alhora d’abordar debats locals i actuals com el de la (falsa) dicotomia que es planteja entre l’escola la Mirada i la preservació del bosc de Volpelleres, o com a què dediquem l’espai de l’antic golf de Can Sant Joan, entre d’altres qüestions. Aquesta sessió la farem amb Andreu Ubach, investigador del MCNG (Museu de Ciències Naturals de Granollers), i una membre de l’ADENC (Associació per la Defensa i Estudi de la Natura).

Finalment, a la tercera xerrada, el 22 d’abril, farem una mirada cap al futur i parlarem sobre com fer la transició ecosocial de manera justa, amb l’experiència de membres de l’observatori del deute a la globalització (ODG), de la Hidra cooperativa i de Marc Cerdà (membre de l’Observatori Crític del Canvi Climàtic), que han aprofundit en aquestes preguntes tant des del món de l’acadèmia com des de l’activisme més transversal.

Les xerrades són els divendres a les 18:30h a Cal Temerari, carrer de Sant Esteve, 8. Per entendre, parlar-ne, pensar-nos i decidir juntes com construïm un futur millor, us convidem a participar-hi! Perquè ens hi va la vida, us hi esperem a totes!

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi