Coeducació

Mestre jubilat i actor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La notícia va sortir l'altre dia als diaris. Sis escoles de l'Opus barrejaran nois i noies a l'ESO el curs vinent. Resulta que són concertades i no volen quedar-se sense subvenció de la Generalitat.

El Govern català ja havia intentat el febrer del 2018 de retirar-los la subvenció pel fet de separar nois i noies, però la decisió havia estat tombada cautelarment per la justícia, emparant-se en el dret dels centres docents a rebre-la. Em pregunto què sabran els jutges sobre coeducació. El cas és que, amb la llei Celaá, ara va de veres i aquestes sis escoles han decidit “barrejar”.

En primer lloc, ajuntar nois i noies per una causa econòmica, em sembla una decisió tristament poc pedagògica. En segon lloc, que estiguin junts no vol dir que es faci coeducació. Ni de bon tros.

Fer coeducació és donar una instrucció igualitària. Que els llibres de text i el tracte dels docents sigui el mateix per ambdós sexes. I, per descomptat, que la preparació doni la mateixa oportunitat laboral a uns i altres.

Van ser els americans en les últimes dècades del segle XIX que van començar. A Europa l'Escola Nova també va representar un nou alè en la revolució pedagògica. Foren un conjunt de principis contraposats al llavors sistema tradicional. Pedagogs com Montessori, Decroly, Cousinet i Freinet van donar un impuls al moviment.

A la nostra pell de brau va ser Catalunya la pionera pedagògica –com gairebé sempre– quant a la coeducació, durant el Bienni Progressista de la Segona República. Ha estat l'única en tota la història d'Espanya.

Creure que l'escola religiosa i la privada són millors que la pública és una fal·làcia. Hi ha escoles bones i no tan bones. Crec, això sí, que ni la religió catòlica ni cap altra, haurien de tenir cabuda a l'escola. Els pares que ho desitgin, haurien de portar els seus fills a catequesi.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi