Temps d’incertesa

Associació per a la Superació de l'Ansietat i la Depressió.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Des de l’Associació per a la Superació de l’Ansietat i la Depressió (Grups d’Ajuda Mútua (Assadega’m) volem comentar avui com poder gestionar la incertesa, en aquests moments en què les notícies se’ns fan molt feixugues.

A la nostra associació hi ha moltes persones afectades des de fa temps per problemes d’ansietat produïts pel fet de no saber gestionar la incertesa. Volem tenir control sobre la nostra vida, la dels nostres familiars, conciutadans, etc. I això és impossible. La vida és canvi i no la podem controlar, perquè no depèn de nosaltres. Sí que és veritat que podem menjar més sa, fer exercici per trobar-nos millor, intentar tenir hàbits sans per dormir amb un son de més qualitat, tenir bones relacions amb la parella, els fills, els veïns, etc. I en això sí que som subjectes actius del nostre benestar, però en la major part dels aspectes de la vida no podem fer res més que acceptar el que ens ve. A mi m’agrada molt una dita que diu: “Allò que ve, convé”. La tinc molt interioritzada.

I com és possible pensar que la guerra que ara vivim a Ucraïna “convé”? Reconec que és molt difícil pensar així. Ara bé, si pensem que a la vida hem vingut a aprendre i que “Dios escribe recto con renglones torcidos”, potser serem més capaços d’acceptar que aquesta situació ens ha vingut perquè n’aprenguem alguna cosa. I què podríem aprendre de tant sofriment i destrucció? A mi se m’acudeix, per exemple, la necessitat d’aprofundir més en les relacions humanes i de tractar les altres persones com voldríem que ens tractessin a nosaltres. I per què dic això? Perquè, al capdavall, darrere d’aquesta guerra, com darrere de totes, hi ha l’afany econòmic i de poder de l’ésser humà, que en aquest cas es manifesta en la lluita entre les dues grans potencies, els Estats Units i Rússia.

Diu el mestre català Antoni Blay, que va morir el 1985, que “allò que no aprenem amb el discerniment ho aprenem amb el patiment”. En aquest cas sembla que ens ha tocat patir, perquè no hem estat capaços d’aprendre a conviure en pau a partir del discerniment que voler el poder per sobre de tot és una mala opció.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi