Descentralització de les administracions públiques

En defensa de les pensions públiques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Es parla i s’escriu últimament sobre la conveniència de descentralitzar institucions públiques espanyoles ubicades a Madrid i els seus efectes socials, polítics i econòmics. Va obrir el meló el president de la Comunitat Valenciana, acusant Madrid de ser “aspiradora de recursos” i després han seguit altres opinions, com la de la presidenta de la Comunitat de Madrid, contrària a la descentralització que, segons ella, treuria vitalitat i ingressos a la capital; segons La Vanguàrdia del 13/XII/21: Madrid concentra 233 ens estatals i Barcelona només 16. La capital té 150.066 empleats de l’Estat, Andalusia 83.512, la Comunitat Valenciana 34.900, Castella i Lleó 33.840, Galícia 27.158 i Catalunya amb 26.020 completa el grup més nombrós.

Una descentralització raonable i amb sentit comú seria positiva, ja que l´estat no tan sols radica en un lloc de la geografia, sinó en tots els seus territoris; pensem que a Alemanya el Tribunal Constitucional està a Karlsruhe, una població d’uns 300.000 habitants, i la borsa a Frankfurt, la borsa d’Itàlia és a Milà, etc., per tant potser ha arribat el moment de fer alguns canvis, com:

- Tribunal Constitucional: Es podria situar a Càdis, tal com va demanar fa poc temps el seu ajuntament en base a raons històriques, ja que d’aquesta ciutat va sortir la primera constitució espanyola, al 1812, denominada popularment La Pepa, derogada per l’absolutista Fernando VII.

- Instituto Español de Oceanografía: Depenent del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, encara que té centres a Galícia, Andalusia, Astúries i altres comunitats, la seu central és a Madrid, cosa sorprenent. Es podria traslladar a un territori més adient com Vigo, Gijón, Santander o Bilbao on, molt probablement, seria ben rebuda.

- La Bolsa: El seu trasllat a Barcelona seria molt ben acollit, ja que insuflaria vida financera i moviments de capital a Catalunya, un centre industrial i de negocis de primer ordre a la península, necessitat d’un revulsiu i major interacció amb la resta de l’estat.

- Tribunal de Cuentas: Segons hem sabut no fa gaire, entre els seus components hi ha un alt grau de parentiu, cosa que merma la seva necessària objectivitat i rigor, així que una forma de posar límit a aquesta anomalia sería el seu trasllat a València, Saragossa o Valladolid.

Altres organismes de caire internacional també podrien ser traslladats de Madrid, com:

- Consejo Oleolícola Internacional: Amb seu central a Madrid, carrer Príncep de Vergara, un lloc més adequat seria Sevilla, ben comunicada a efectes internacionals i territori amb grans explotacions d´aquest producte; apropar-lo a la seva base de negoci seria molt positiu.

- Organización Mundial del Turismo_ També amb seu a Madrid, carrer Joan Maragall, una ubicació més idònia podria ser Mallorca, Màlaga, València o Barcelona, territoris tots ells que reben milions de turistes cada any, ja que disposen dels atractius més buscats.

Són només uns exemples de descentralització que anirien bé a comunitats que ara es veuen en certa manera oblidades i deixades per l’excés centralista de Madrid durant tants anys, i que facilitaria que se sentissin més ben tractades i més integrades a l’estat espanyol; el més important es iniciar ràpid aquest procés de descentralització, seguint l´exemple d´altres països europeus.

Josep López, membre de la Plataforma de Pensionistes

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi