Els primers okupes

Mestre jubilat i actor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'Amadeu, un amic nostre una mica més gran que jo, ho va deixar anar en un dinar col·lectiu que fèiem a casa nostra. “Els fills són els primers okupes de casa nostra”. De bon començament vaig pensar que ho deia de xanxa, tot referint-se als nadons que, quan naixien, t'ocupava tota l'atenció, l'activitat i les hores de son.

L'estiu de fa tres anys va ser la darrera vegada que vaig anar a Andalusia a veure l'únic cosí que em queda allà. Té 10 anys més que jo i el pobre, ja comença a ranquejar. En arribar a casa seva vaig trobar que una de les filles, s'havia separat del marit i s'havia instal·lat amb els seus dos fills a casa dels pares.

Em van convidar a dinar i a taula vam poder parlar poc el meu cosí i jo perquè la seva filla acaparava l'atenció. Una estona abans la dona del meu cosí s'havia queixat que li havien canviat els estris de la cuina i no els trobava.

Vaig ser llavors que vaig pensar en les paraules de l'Amadeu. Anaven de veres. He trobat uns quants casos similars en altres famílies d'amics i coneguts en què els fills s'han aposentat en la llar dels pares.

És veritat que la vida s'ha posat difícil i l'explotació laboral dels joves ha assolit cotes alarmants. Que els matrimonis, sortosament, ja no són el que eren. Dic sortosament perquè, si una parella ja no s'estima, ni s'han de fer la guitza ni s'han de suportar com passava abans.

Però, voleu dir que no caldria respectar més la intimitat dels pares? Voleu dir que no s'està jugant amb els seus sentiments? On acaba la intenció de tenir cura d'ells i on comença la comoditat de tenir casa gratis?

Perquè, si tornar a casa dels pares fos inevitable, no podríem ser una mica més curosos i respectar les seves rutines?

Quan t'emancipes i marxes de casa dels pares, segueixes pensant que aquella és casa teva. No ets conscient que ja no, que has trencat un llaç i que cal respectar la nova situació dels teus progenitors.. Que cal canviar de xip.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi