Mobilització unitària del 3 d’abril per la sanitat pública

En defensa de la sanitat pública.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest diumenge 3 d’abril a les 12h. a la plaça Universitat la ciutadania està convocada a una gran manifestació amb motiu del Dia de la Salut per demanar una millora a la sanitat pública: reforçar i blindar l’atenció primària, revertir les privatitzacions, transparència al sistema de salut i acabar amb la precarietat laboral. Són temes desenvolupats al manifest de la convocatòria.

La Marea Blanca Sant Cugat, amb la Plataforma de Pensionistes i la plataforma contra el tancament dels consultoris de la Floresta i les Planes, fem una crida a participar d’aquesta mobilització. A continuació recollim el que vam explicar a la roda de premsa del darrer cap de setmana amb què vam anunciar la nostra adhesió a la mobilització.

Sobre la manifestació

Participen col·lectius per la salut, col·lectius vinculats a lluites transversals (veïnals, climàtiques...), sindicats. La llista definitiva d’adhesions la tindrem uns dies abans de l’acció.

Defensa de la sanitat pública, contra les privatitzacions, per la dignitat de les condicions laborals dels i les treballadores sanitàries, exigim transparència en la gestió i en les dades, participació ciutadana i dels professionals en la gestió i un pressupost que contempli les necessitats del sector i que destini un 25% a l’Atenció primària.

A mig i llarg termini volem un canvi de model. Mentre, anar revertint les privatitzacions, transparència i facilitar l’accés de la ciutadania a les dades necessàries per valora la gestió (dotació de personal, habitants adscrits a cada àrea bàsica, ratis per professional, llistes d’espera a primària, a l’especialitzada, queixes, resolució de les queixes...) i participació ciutadana i professional a tots nivells.

Volem aproximar-nos a la ciutadania per compartir la gravetat del moment i convidar a la mobilització permanent. La lluita continua i recomença aquest abril, un cop superades les excuses pandèmiques i perquè les mesures preses excepcionalment no es donin per bones.

Hi ha poca consciència de la gravetat del moment: l’atenció privada, quan ens la podem permetre, l’amaga. I ens ha calat el missatge de autocura: no molestis sinó és estrictament necessari. Volem revertir-ho. Volem recuperar l’essència de la responsabilitat compartida i la prevenció. Volem recuperar l’atenció primària i per fer-ho calen recursos. Un 25% del pressupost en sanitat, amb uns objectius concrets i consensuats.

Aproximació a la situació de l’atenció sanitària a Sant Cugat

La desconeixem.

Sabem que l’assegurança doble és molt comú a Sant Cugat, més que a la mitjana de Catalunya que segons el mateix conseller ja és superior al 33 %.

Com dèiem, aquesta realitat amaga la realitat de les mancances. Els CAP es veuen buits. No tenim informació sobre llistes d’espera, sobre longitudinalitat (és la teva professional de referència la qui t’atén?), sobre les derivacions a les especialitats hospitalàries, sobre les queixes... La informació que tenim és anecdòtica. Exigim transparència a nivell local. Volem saber el que dèiem a nivell global: metgesses de família, pediatres, infermeres, contractes, població adscrita a cada una, temps d’espera per a les visites programades, per les urgents, us de la tecnologia, atenció telefònica, queixes.

I a nivell hospitalari el mateix... no ens val consultar unes llistes feixugues que porten a engany i són contradictòries. Volem dades contrastables i clares.

En ambdós casos, establir uns marges de visita consensuats.

Estem molt lluny d’això!! I no ho aconseguirem a nivell local sinó s’aconsegueix a tot Catalunya.

Participació ciutadana i professional en la gestió sanitària i la promoció de la salut a Sant Cugat

La darrera roda de premsa va ser per donar a conèixer la nostra reivindicació de Taula de Salut el 6 d’abril 2021. Des de les hores hi ha hagut alguna reunió però no hem avançat un mm. No hi ha voluntat política ni per suposat des de la nostra entitat gestora de l’atenció sanitària, Mútua de Terrassa de que aquest òrgan de participació tiri endavant. I per nosaltres és fonamental. També per poder fer front comú amb els i les treballadores sanitàries. Just el proper 7 d’abril tenim reunió amb la regidora, després de molts mesos d’espera... no tenim massa confiança en aconseguir la participació que reclamem. Però per nosaltres no quedarà.

Plantejaments de futur de la Marea Blanca Sant Cugat

Perseverar en la lluita per una atenció pública de qualitat i universal.

Aproximar-nos a la ciutadania fins ara poc motivada i a les professionals dels nostres CAPs.

Exigir transparència per poder fiscalitzar nosaltres, i fonamentalment el nostre Ajuntament, la gestió de Mutua de Terrassa d’aquesta sanitat que és nostra.

Facilitar les queixes i suggeriments ciutadans. Fer-ne seguiment.

Aconseguir la Taula de Salut, com a expressió de participació ciutadana i professional en la gestió sanitària.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi