Els pares i l’escola

Mestre jubilat i actor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els meus primers 26 anys de fer de mestre vaig treballar en una escola on els pares s'implicaven i organitzaven un munt d'activitats extraescolars. Semblava una gran colla d'amics que feien sortides dominicals on també anaven mestres i alumnes.

Per exemple organitzaven pel Sant Jordi una paradeta de llibres usats, aportats per ells mateixos, i els guanys els donaven a una ONG.

A les entrevistes, ells t'explicaven els problemes familiars i nosaltres els escolars d'una manera planera i col·laborativa.

Sempre els senties al costat teu, per a qualsevol problema, per a qualsevol activitat...

Els meus darrers anys de docència el decorat va anar canviant. No sé si pel canvi d'escola, de població o dels temps. O per tot plegat. Certament vaig notar una certa pèrdua de prestigi del mestre. Com també va passar amb altres professions. Trobaves mares i pares que et venien i feien veure que en sabien molt més que tu d'ensenyar. Sort que encara quedaven de col·laboradors!

En una ocasió vaig donar als meus alumnes una feina a casa de matemàtica que consistia en trobar el màxim de combinacions fent fitxes amb ratlletes de tres colors diferents. L'endemà em va venir un alumne i em va dir: “Diu el meu pare que això no són matemàtiques”. “Diga-li al teu pare –li vaig contestar– que això és combinatòria, que vingui i li explico”. No va aparèixer mai per l'escola.

Un temps abans, la gent del menjador escolar va decidir que les nenes i els nens es recollissin els plats després de dinar. Van tenir queixes dels pares perquè van interpretar que era una mesura per estalviar personal. No van ser capaços de veure la càrrega educativa que tenia el canvi.

A hores d'ara, després de 13 anys d'haver-me jubilat, vull creure que la situació hagi tornat a millorar. Que la malfiança dels pares hagi desaparegut, o si més no, mitigat i que entenguin que quan uns docents demanen més mitjans per a l'escola, no és que vulguin més sou, és que reclamen més recursos per a l'ensenyament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi