I si..?

Associació per a la Superació de l'Ansietat i la Depressió.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Avui parlarem del famós interrogant “I si...?” El nostre psicòleg en diu “l’Isidor”, per la fonètica semblant.

Quan la inseguretat s’apodera de la nostra conducta, qualsevol decisió que per a nosaltres sigui rellevant ens portarà a dubtar sobre la possibilitat d’aconseguir el resultat pretès. Però aleshores l’hàbit de dubtar s’instal·la al nostre cervell i dubtem sobre qualsevol cosa, fins i tot en temes banals.

Diem que la por és l’emoció que més invalida les persones, i justament l’ansietat patològica té aquest ingredient en dosis elevades. Davant d’aquest problema d’inseguretat, hem d’aprendre a tolerar la por a la incertesa, a la inseguretat i a la imperfecció.

Atès que les causes d’aquest trastorn són de tipus biopsicosocials, si volem resoldre aquestes situacions, haurem d’actuar sobre les seves causes. Nosaltres, a Assadega’m, aprenem a gestionar la por i a no deixar-nos emportar per aquesta emoció que, encara que tingui un component adaptatiu, si s’apodera de nosaltres ens crea molt patiment i ens condueix a portar una vida a mitges.

Expliquen que hi havia un torero a qui tothom considerava molt valent. Quan li preguntaven com era que s’acostava tant al toro, i si no li feia por, contestava que, com més a prop del toro es trobava, menys por sentia. A totes les persones ens passa una cosa semblant. Si en lloc d’afrontar les situacions que ens fan por, les evitem, amb aquesta actitud l’únic que fem és alimentar l’ansietat i la por. La teràpia adequada, doncs, és d’afrontament, i si l’acompanyem amb el suport d’un grup o d’un terapeuta, encara millor.

Antonio Fermoso, sotspresident d'Assadega'm

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi