Mans que parlen i actuen

Escriptora i estudiant d'Història de l'Art.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Afortunadament, la fàbrica del cine porta anys apostant per la temàtica de la diversitat funcional. El meu peu esquerre (1989), El miracle d'Anna Sullivan (1962) o Intocable són alguns exemples de pel·lícules que donen visibilitat a limitacions físiques i sensorials, igual que ho va fer Forrest Gump (1994) i Rain Man (1988) que les seves temàtiques principals són diferents capacitats cognitives. A Espanya, El truco del manco (2008), pel·lícula que li va brindar dos Goyas a Juan Manuel Montilla Macarrón El Langui, un al millor actor revelació i l'altre a la millor cançó que va ajudar a visibilitzar la diversitat funcional. La paràlisi cerebral d’El Langui no és cap impediment perquè tingui una carrera professional imparable a la música, cine, televisió i ràdio. La major part de l'elenc de Campeones (2018) són actors amb diferents capacitats; la pel·lícula va obtenir tal allau de premis, incloent diversos Goyas, que va apropar la diversitat funcional al gran públic, inclús va acaparar centenars de notícies.

L'actriu Marlee Matlin, va guanyar l'Òscar i el Globus d'or per la seva interpretació en el film Fills d'un Déu Menor (1986-1987). En aquests moments ens va demostrar que la diversitat sensorial no és cap impediment per treballar en el cotitzat Hollywood. Aquest any, Matlin, després de trenta-cinc anys ha tornat a pujar a l'escenari per la Cerimònia d'entrega dels Premis de l'Acadèmia de les Arts i de les Ciències Cinematogràfiques, però en aquesta ocasió junt amb els seus companys de repartiment de CODA: els sons del silenci (un remake de la pel·lícula francesa La família Bélier). Part de l'elenc són persones amb diversitat sensorial. Aquesta cinta es va emportar l'Òscar a la Millor pel·lícula, Millor actor secundari i Millor guió adaptat, a més de tenir un gran nombre de premis a la seva esquena.

CODA: els sons del silenci és una pel·lícula composta de molts matisos diferents on el drama fa de contrapés a l'humor. El matrimoni Rossi i els seus dos fills són una família unida que viu de la pesca en una població de Massachusetts. La jove Ruby és l'únic membre de la llar que sent i parla, que amb el seu bon maneig del llenguatge de signes fa de pont entre els seus pares i germà amb la resta del món. El problema familiar ve quan la Ruby comença a somiar a anar a la universitat i el seu professor del cor de l'institut descobreix que té dots pel cant. La jove es debat entre llaurar-se un futur amb el qual li agrada o seguir al costat de la seva família.

Desgraciadament, la cerimònia dels Òscars serà recordada més per la mà del Will Smith per donar-li una plantofada al Chris Rock que per la mà de la Lady Gaga que va prendre la de la Liza Minelli per infondre-li força, o dels centenars de mans que es van alçar per aplaudir en el llenguatge de signes a la millor pel·lícula.

Mans que marquen la diferència de qui les utilitzen… D'una o d'una altra manera.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi