Catalangate, les clavegueres desbocades

Agrupació local d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Coneixíem la repressió i la causa general contra l’independentisme. Ho hem sofert i ho continuem patint: presó, exili, embargaments i més de 3.000 encausats. El que encara no sabíem –tot i que en teníem indicis– és que a sobre ens espiaven de manera il·legal.

S’ha pogut verificar que un estat ha espiat il·legalment persones vinculades al moviment independentista. Per cometre aquesta il·legalitat, s’ha usat un programa d’una empresa israeliana, conegut pel nom de Pegasus. El mateix que fa prop de dos anys es va fer servir en el cas de l’aleshores president del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i del president del grup municipal d’Esquerra de Barcelona, Ernest Maragall.

Avui sabem, que s’han documentat atacs contra almenys una setantena de persones amb aquest programari, entre els anys 2017 i 2021. La detecció només s’ha pogut fer en dispositius iPhone, de manera que la xifra real de víctimes segur que és molt més elevada.

La majoria de les víctimes són membres de les principals organitzacions civils i polítiques de Catalunya, però els atacs s’amplien també als seus entorns –familiars, amics, advocats, periodistes, etc. Això fa que el cas català sigui, de lluny, el cas verificat més extens del món d’espionatge utilitzant aquest programa.

És una nova il·legalitat contra el moviment independentista, contra els oponents polítics. Es tracta d’uns fets inadmissibles, que vulneren drets humans tan fonamentals com el dret a la llibertat d’expressió, el dret de reunió, d’associació, el dret a la intimitat i, fins i tot, el dret a la participació política. Les clavegueres de l’estat se senten impunes i si no s’hi posa remei, avui som els independentistes, però demà serà qualsevol persona o organització.

Cal denunciar-ho i exigir que s’investiguin els fets i es depurin responsabilitats –també les polítiques. Mentrestant serà impossible seguir confiant en el govern de l’Estat.

Amb nosaltres que no hi comptin.

Oriol Cisteró, president d'ERC Sant Cugat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi