Possibles ubicacions de l’escola la Mirada fora del Bosc de Volpelleres

Un col·lectiu ecologista, feminista i anticapitalista.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ara fa un parell d'anys que l'Ajuntament va decidir d’urgència i sense buscar cap consens, canviar la ubicació del projecte de l'escola a dins el bosc de Volpelleres, en un espai en el que tots els partits s’havien compromès a protegir el 2017. Deixant de banda l'escassa memòria històrica de l'actual govern, el nou emplaçament té nous problemes. Tan de bo no calgués assenyalar que ja aleshores parlàvem de la necessitat de pensar alternatives reals que no suposessin la destrucció, una vegada més, d’un dels pocs espais naturals boscosos que ens queden entre Collserola i la Serra de Galliners. Però la realitat política negacionista del govern de la nostra ciutat ens hi obliga.

Per una banda, un impacte ambiental irreversible sobre un ecosistema de gran valor ecològic. Cometre una agressió així al territori mentre es parla a la ciutadania de "la responsabilitat de Sant Cugat amb l'emergència climàtica" és molt hipòcrita. Per altra banda, l'emplaçament escollit pel govern té un sobrecost econòmic considerable.

Així doncs, prosseguim al que ens ha portat aquí, que és una crítica al procés que encara avui està fent l’Ajuntament de Sant Cugat, per a convèncer a la ciutadania d’una il·lusió falsa: que no hi ha alternatives. El motiu principal pel qual el govern de la ciutat nega la possibilitat de construir l’escola en una ubicació que no afecti a la integritat del bosc és la manca de temps per construir-la en un lloc alternatiu. Malgrat tot, l’informe de l’Oficina Territorial d’Avaluació Ambiental (OTAAA) en desaconsella la construcció assenyalant que no s’han explorat les alternatives existents.

En aquest article exposem un resum de les propostes serioses que han presentat SOS Bosc Volpelleres, ADENC i WWF per mostrar que no és un problema de temps ni d’agendes, sinó que l'únic motiu real del govern per a no rectificar, és el pànic a reconèixer l’error inicial. Així és com els tres partits del govern han acabat enrocant-se a l'uníson en que "no existeixen alternatives". Doncs aquí en teniu 6, ordenades de les més senzilles a les més complicades. Totes elles tant o més possibles que la proposada pel govern, totes elles molt més coherents amb l'anteriorment esmentada responsabilitat climàtica que l'actual govern quotidianament s'atribueix.

1. La ubicació inicial. Si assumim que el risc del pas de mercaderies perilloses és real, aleshores tenim el Leonardo, el CAR i el Gerbert d’Orlahc i centenars d’habitatges en situació de perill. Cal cobrir les vies de totes maneres per la seguretat de la comunitat educativa d’aquests centres i milers de veïns. A sobre, sembla que la imminent construcció de l’intercanviador d’ADIF-FFC podria ser una bona oportunitat per a fer-ho.

2. La parcel·la que hi ha just al davant de la ubicació actual. L’Ajuntament diu que allà hi té projectada una llar d’avis, però el més calent és a l’aigüera i sembla que seria més fàcil trobar una ubicació alternativa per a la llar d’avis.

3. A la Masia de Can Canyameres, respectant els elements claus de la façana.

4. A la parcel·la just al davant de la ubicació que proposa l’Ajuntament. Es podria utilitzar el mateix disseny canviant l’orientació o dissenyar un edifici més alineat amb l’estàndard de la Generalitat, en un sòl de ≤3.500 m2.

5. Parcel·la privada a l’Av. Europa. S’hauria d’adquirir o pactar.

6. Parcel·la privada a l’Av. de la Guinardera. S’hauria d’adquirir o pactar.

En total, tenim 6 alternatives i totes elles permetrien estalviar-nos prop de dos milió d’euros en projectes de compensació i trasplantament del bosc que caldria talar per a fer-hi una escola on ara hi ha arbres; tot i que l’Ajuntament argumenta que construir una escola al bosc no implica destruir el bosc sobre el que la construeixes…

I un apunt final per entendre l'origen de l'assumpte: tot aquest conflicte de Volpelleres comença suposadament pel risc derivat del transport d'hidrocarburs inflamables d'origen fòssil per via ferroviària (Renfe Sant Cugat), que si creiem en les promeses verdes dels nostres governs municipals, nacionals, estatals, europeus i mundials, hauríem d'estar desmantellant i no pas blindant a costa de boscos i escoles. El conflicte de Volpelleres és una cara d'un conflicte global reproduint-se a milers de llocs alhora.

Animem al govern de Sant Cugat i a cadascun dels seus membres a rectificar, a fer-se mereixedors de les medalles que s'han auto atorgat abans de sortir de port, i a posicionar-se al costat correcte de la història: rectificar és de savis, cal fer-ho com a societat. Trenqueu files amb els oligopolis (en la mesura del possible), fins i tot si esteu lligades de peus i mans, podeu escoltar de debò i parlar dient la veritat.

Qualsevol dia és un bon dia per a començar a capgirar-ho tot.

Article conjunt de l'Assemblea pel Clima i SOS Bosc Volpelleres

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi