18,6 milions de pagaments irregulars després

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Que el govern que assumira la responsabilitat aquest mandat no ho tindria fàcil en la regularització dels contractes vençuts durant el mandat passat no era cap sorpresa. El pagament de factures al marge de contractes, moltes d’elles pel venciment de contractes pendents de renovar, va ser un escàndol polític que va acabar a la Fiscalia, que no va veure delicte però sí una “omissió de totes les actuacions de control intern i fiscalització”.

Durant aquest mandat, per tant, s’han seguit pagant aquestes factures a l’espera de la regularització. Però, a més, han vençuts nous contractes que han engreixat les quantitats pagades mitjançant els anomenats reconeixements extrajudicials de crèdit. Tant han crescut que des del maig del 2019 l’Ajuntament ha hagut de pagat 18,6 milions d’euros amb aquesta fórmula, més de la meitat dels quals concentrats en tres contractes pendents de regularitzar.

Aquestes són les dades que s’extreuen de l’exercici de revisió i anàlisi dels reconeixements extrajudicials de crèdit aprovats des del principi del mandat a la Junta de Govern i al Ple municipal, una tasca àrdua per la immensa quantitat de pagaments que s’han realitzat des d’aquell 2019. Tot i això, era una tasca necessària davant del debat polític que cíclicament ressorgeix amb crítiques al govern actual.

L’exercici d’anàlisi havia de permetre tindre les xifres totals reals –i no les vacil·lacions que tot sovint apareixen a la llum pública, segurament per comptar només els reconeixements fets al Ple, que ascendeixen a poc més de huit milions d’euros– i també el llistat d’empreses. Alhora, per a ser justos, calia veure quin era l’estat d’execució del pla de la intervenció que hauria de servir per a posar ordre a la situació. I això és el que humilment he intentat amb l’article que hem publicat aquesta setmana.

Ara bé, després de saber tot això, què? El govern hauria de preocupar-se per solucionar els pagaments irregulars més enllà dels grans contractes recollits al pla de la intervenció municipal. L’oposició hauria de mantindre la crítica però defugint de les vacil·lacions prèvies. Precisament per qüestions com aquestes és important tindre uns càrrecs electes disposats a fer política, defugint de batalles estèrils i solucionant problemàtiques com aquesta.

La ciutadania ha de saber que tot i els contractes pendents de regularització, els serveis s’han seguit prestant i per això s’han pagat aquestes factures. La qüestió és que quan la renovació no arriba, es trenca el sentit d’externalitzar un servei, que ha de permetre revisar a fons el servei a cada nova licitació. I si en lloc de fer licitacions que s’encallen es fa un estudi de quins d’aquests serveis pot gestionar directament l’Ajuntament?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi