Cal Temerari i l'economia social i solidària

Equipament social i ciutadà per fomentar iniciatives de transformació social.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'economia social i solidària és un dels sis eixos de treball de Cal Temerari, però què és això de l'economia social i solidària (ESS)?

L'ESS és (1) un conjunt de pràctiques socioeconòmiques formals o informals, bàsicament col·lectives, que prioritzen la satisfacció de les necessitats i les aspiracions dels seus membres i del medi que les envolta per sobre del lucre. La propietat d'aquestes pràctiques és col·lectiva i la gestió és democràtica (1 persona, 1 vot); són independents respecte a qualsevol entitat pública o privada i actuen orientades pels valors d'equitat, solidaritat, sostenibilitat, participació, inclusió, compromís amb la comunitat i són promotores de canvi social perquè volen ser alternativa i crítica pràctica al capitalisme.

La intercooperació és la fórmula més habitual de relació entre les diferents entitats de l'ESS. Lluny de la competència usual entre empreses capitalistes, la intercooperació cerca sinergies positives per fer que el rendiment d'una agrupació d'entitats sigui superior al que obtindrien sumant el rendiment de cadascuna d'elles per separat.

I llavors, què fem i on participem des de Cal Temerari per col·laborar en la promoció i divulgació de l'economia social i solidària? Doncs diverses són les activitats en aquest sentit:

– Fa uns anys vam crear un espai perquè diferents projectes se sentin acollits i disposin d'un lloc de treball per les seves entitats o projectes futurs. Es diu SincroCoop i va nàixer amb la voluntat de ser l'espai santcugatenc de l'ESS.

– SincroCoop té un acord de col·laboració amb LabCoop que ens permet la utilització d'espais al grup ECOS de Barcelona. El grup ECOS és un dels ecosistemes cooperatius de referència a Catalunya.

– Vam ser una de les principals organitzadores de la Diada del cooperativisme de l'any 2018 a Catalunya.

– Acollim en el nostre espai a projectes cooperatius, la taverna i altres d'agricultura ecològica i de repartiment de cistelles de menjar ecològic. També acollim el grup d'estalvi territorial de Sant Cugat que facilita finançament per micro-projectes ESS

– Som punt d'informació de l'Ateneu cooperatiu del Vallès occidental i participem en el propi Ateneu en representació de la Xarxa d'economia solidària (XES) de Sant Cugat.

I què són els ateneus cooperatius? Són iniciatives, concebudes com a espai de trobada, coordinació, aprenentatge i discussió, cooperació i transformació social amb uns principis comuns: justícia social, democràcia directa, deliberativa i participativa, decreixement i sostenibilitat, equitat i solidaritat.

Les entitats que participen als ateneus, tant públiques com privades, que formen part d'aquests ateneus són ens locals, empreses cooperatives o societats laborals, associacions i fundacions amb experiència en l'àmbit del projecte i amb capacitat per portar-lo a terme, o agrupacions sense personalitat jurídica.

– Som sòcies de la Xarxa d'economia solidària (XES) i participem en la seva comissió de xarxes locals i en la xarxa local del nostre municipi.

La XES és una associació gestada durant els anys noranta i constituïda el 2003 que té com a objectiu promoure l'economia social i solidària a Catalunya, formada per entitats d'aquest àmbit i per persones interessades. Ha esdevingut un subjecte polític de referència a Catalunya per temes d'ESS.

Les xarxes locals de la XES faciliten la creació d'un espai d'aprenentatge col·lectiu en relació a les iniciatives d'economia solidària impulsades des de diferents àmbits territorials. Són espais de coneixement i relació entre les entitats i persones que hi participen, de divulgació i promoció de l'ESS i d'activisme polític amb les administracions públiques properes.

– Som una de les tres entitats fundadores del Pol cooperatiu de Sant Cugat del Vallès la Politja

La Politja és el pol empresarial de les organitzacions de l’Economia Social i Solidària de Sant Cugat. A la Politja apostem per un canvi en les relacions econòmiques i ho fem des de la intercooperació, creant sinergies i projectes empresarials compartits que generin un referent econòmic alternatiu, viable i sostenible.

La Politja té dues seus, una es troba a l’espai CRITT de l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès i l'altra a Cal Temerari.

Per Cal Temerari un dels reptes de futur en aquest àmbit és la possible fusió entre el SincroCoop i La Politja.

Aquests són, a grans trets, els àmbits de treball i de relacions que estem teixint des de fa uns anys a Cal Temerari per fer créixer una clara alternativa al capitalisme.

Ho fem perquè Cal Temerari és un equipament cultural, social i cooperatiu ciutadà. Tenim l'objectiu de potenciar la participació i fomentar iniciatives socials i transformadores a Sant Cugat.

(1) Veure L'economia solidària en 100 paraules de Jordi Garcia Jané

(2) Per saber-ne més Chaves, R. La coperación empresarial en la economía social

(3) Per saber-ne més: Garcia, J; Laville, J.L. “Crisi capitalista i economia solidaria”

Garcia, J Adeu, capitalisme

diversos autors Democràcia econòmica

Estivill, J; Miró, I. L'economia social i solidaria a Catalunya. Fonaments teòrics i reptes estratègics

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article