Fem un Museu: esborrar etiquetes per traçar i unir fronteres

Escriptora i estudiant d'Història de l'Art.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fem un Museu és un projecte d'inclusió social que apropa l'art a un dels col·lectius més sensibles de la nostra societat. Va ser gestat en l'any 2008 des de Museus Sant Cugat, concretament va sorgir del cor de l'Helena Minuesa, fada padrina d'aquest màgic projecte i tècnica de cultura responsable del servei pedagògic de Museus de Sant Cugat, que va lluitar per aconseguir que l'art fos inclusiu i accessible. Els conceptes d'incloure i de compartir han estat els grans pilars perquè Fem un Museu sigui un projecte únic i fantàstic.

El que va començar com un projecte petitó, que l'Helena va emprendre en el centre ocupacional Edda de Carli, Fem un Museu va anar creixent i creixent fins a transformar-se en un projecte emblemàtic i consolidat a Sant Cugat. Molts pocs anys després, l'activitat de Fem un Museu es va desplaçar a les instal·lacions del propi Museus Sant Cugat, engrandint el seu ventall a l'acollir a persones de diferents centres especials i artistes locals. Així va ser, com any rere any, aquest projecte ha anat enderrocant murs, apropant un símbol tan elitista com pot ser el món de l'art per connectar amb el col·lectiu de diversitat funcional. La funció dels artistes locals és compartir i acompanyar les diferents disciplines per crear obres comunes. Abans de res, Fem un Museu posa rellevància en la igualtat i convivència en la nostra societat. Els afortunats que hem pogut gaudir de les edicions del projecte sabem que és un espai on s'aparellen capacitats i sentiments.

La dinàmica consisteix a formar binomis entre una persona amb diversitat funcional i un artista local per crear una obra única, però amb l'objectiu comú que es proposa. Es té en compte que a cada edició es treballi una disciplina artística diferent. Ens han unit la pintura, l'escultura, la literatura, la fotografia, el cine, la música… A l'edició d'aquest any es torna a treballar en la fotografia artística. Les obres neixen de la valentia i els somriures dels participants i veuen la llum en una exposició conjunta que Museus Sant Cugat ofereix en les seves instal·lacions. Amb això, s'aconsegueix visibilitzar la diversitat funcional i les seves facultats artístiques, al mateix temps que es difon el treball dels artistes voluntaris. L'art té la poció màgica d'esborrar etiquetes per traçar i unir fronteres.

Vaig participar en les dues primeres edicions, però la meva activitat literària va sorgir a partir de l'any 2014 amb el meu primer llibre El sueño en la V, que conté les il·lustracions pictòriques i sobretot la sensibilitat exquisida de tots els artistes. Dos anys més tard, es va editar el meu segon llibre Les aventures de la Rodas, un recull de dotze contes infantils inspirats en les obres escultòriques dels meus companys. Van ser dos somnis fets realitat… I, a més, creats col·lectivament pels artistes de Fem un Museu als quals he d'agrair tant!

Molts han passat per la nostra família: fotògrafs, càmeres, directors artístics, músics, artistes plàstics o aquells que passegen darrera d'un arc de Sant Martí tan radiant com ho van ser ells. Tots, absolutament tots!, han deixat una empremta impossible d'esborrar en la nostra família de Fem un Museu!

Però l'empremta més profunda i gran, sens dubte, la deixarà la fada padrina i creadora d'aquest bell projecte. Les seves inquietes ales la guien cap a un altre rumb professional on se li obriran mil camins per descobrir. Li desitgem que aquestes ales tan boniques l'acompanyin en tots els somnis per estrenar.

Fem un Museu és art.

Fem un Museu és compartir.

Fem un Museu és inspiració.

Fem un Museu és connexió.

Fem un Museu és enderrocar murs.

Fem un Museu és l'Helena.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi