Descobrir ‘Don Osito Marquina’

Escriptora i estudiant d'Història de l'Art.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’11 de maig es van complir 118 anys del naixement de Salvador Dalí, el 5 de juny els 124 anys de Federico García Lorca. Sabem que tots dos artistes van estudiar junts en la mateixa Residència d’estudiants a Madrid. Els dos van establir una forta amistat, per això, no és d’estranyar que el poeta anés a visitar a Salvador Dalí a la seva casa a Cadaqués. Allà va conèixer a Anna Maria, germana del pintor, amb la qual es va crear una bonica amistat que va perdurar en la correspondència que els dos van mantenir. Una de les anècdotes més tendres i simpàtiques va ser protagonitzada pel poeta, la germana de Dalí i un osset. Aquest estiu es compleixen 95 anys d’un viatge d’un singular osset de peluix.

Conèixer al Don Osito Marquina va ser tota una troballa. Una tarda del 2019, passejant per Figueres, el vaig veure anunciat amb una graciosa llegenda que deia així: “És mono i remono”. Aquesta frase portava una firma. Una firma que coneixia molt bé, així que, ni m’ho vaig pensar i vaig entrar al Museu del Joguet de Catalunya.

Un tendre osset va arribar a Figueres, una petita ciutat de Girona de carrers empedrats, un dia de 1910. Aparentment, era només un peluix marró, tou, d’ulls inexpressius i molt abraçable. La típica joguina que només una família burgesa podia permetre’s comprar pels seus fills a París. Era el matrimoni Dalí i el seu petit Salvador de 6 anys, que, al veure la joguina, va obrir els braços ràpidament per agafar-lo. L’os li va semblar que era tan gran com el cosset de la seva germana, Anna Maria de 2 anys.

Van passar els anys i la Setmana Santa del 1925 va arribar. Un cotxe negre va aparcar davant de la casa dels Dalí, a Cadaqués, i entre un núvol de gessamins va aparèixer el Federico García Lorca. El poeta granadí va trepitjar el poble de pescadors de Cadaqués per passar uns dies amb el seu amic Salvador i la família d’aquest. L’amistat entre l’Anna María i ell va ser immediata, plena de complicitat i humor. L’osset de peluix, durant totes les vacances, va estar tan present entre els tres i el Federico al saber que la joguina no tenia nom el va batejar elegantment dient que: “Segurament és parent del dramaturg Eduardo Marquina perquè se li assembla molt”. I aquella joguina de peluix va passar a tenir una identitat pròpia: Don Osito Marquina.

Vaig observar unes cartes a la vitrina del museu que el Federico havia enviat a l’Anna Maria, algunes d’elles fent-se passar pel propi Don Osito Marquina. I sabeu, després d’anys de seguir la figura i obra del poeta granadí, em vaig adonar que les grans persones es formen de petits gestos. Així va ser, així és i així sempre serà el Federico García Lorca. Gran gràcies als seus petits i genials detalls.

L’estiu de 1927, de nou el poeta va passar uns dies amb el Salvador i amb la germana d’aquest a Cadaqués, abans d’anar a Barcelona. Dies després, quan va arribar a la Ciutat Comtal, el Federico deixa un missatge a l’Anna Maria a Cadaqués: “Ha trucat el senyor García Lorca i li comunica que demà vindrà a passar el dia a Cadaqués i que arribarà a l’hora de dinar”. Al dia següent, l’Anna Maria i la seva família, amb molta il·lusió, fan els preparatius per rebre al seu convidat… A l’arribada del cotxe, ella surt a la trobada.

La seva sorpresa va ser majúscula en veure que no venia el poeta, sinó que en el seient del darrere venia… ¡Don Osito Marquina! Els dies anteriors, l’Anna Maria va estar buscant el peluix pensant que l’havia perdut.

Aquella tarda d’agost del 2019 em vaig quedar mirant-lo davant la vitrina. Reflexionava amb les aventures que hauria viscut aquell ser inanimat anomenat Don Osito Marquina, en les mans que l’havien amanyagat, inclús en les carícies rebudes de l’Anna Maria Dalí, del Salvador Dalí i del Federico García Lorca… I per descomptat, en el seu gran viatge!

Nota aclaridora: La història del Senyor Osset Marquina és real i es pot llegir en “Els vint primers anys de Salvador Dalí. Àlbum Familiar”. Llibre editat per Museu del Joguet de Catalunya. Triangle Postals SL.

L’os de peluix s’exposa en el Museudel Joguet de Catalunya a Figueres, Girona.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi