Un nou projecte educatiu a Sant Cugat

Som la teva escola de música de Sant Cugat amb gran diversitat de programes i un equip professional i motivat que t'acompanyarà.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En els darrers anys han augmentat les propostes per als adolescents en el marc de les escoles de música. Podem trobar propostes clàssiques on l’alumne ascendeix per un programa ben filat, encara que sovint és encotillat, l’èxit del qual dependrà de la capacitat de l’adolescent per adaptar-s’hi.

Per altra banda, hi ha iniciatives on es treballa sempre en grup, descartant les classes personalitzades i cercant la ludicitat. Però, en aquests programes, el desenvolupament de l’autonomia i altres capacitats essencials per a l’aprenentatge són sovint absents.

Val a dir que, a Catalunya, el professorat de les escoles de música treballa amb dedicació, compromís, honestedat i amb capacitats altes per a les seves tasques. Però això, moltes vegades, no és suficient quan el problema és la pròpia proposta educativa o l’absència d’aquesta amb el conseqüent marc de treball al què es veu avesat aquest docent.

Afortunadament, també hi ha d’altres propostes i es poden gaudir altres programes. I tanmateix, no és tan fàcil trobar projectes educatius on els alumnes, realment, desenvolupin capacitats; on puguin palpar el seu progrés i aprenentatge; on a cada pas, la seva expressió artística creixi; on puguin treballar de manera personalitzada i també col·lectiva; on els professors treballin en equip. I, a més de tot això, on alumnes i docents s’ho passin d’allò més bé.

En aquest context i des del mateix ventre de l’Escola Aula de So de Sant Cugat neix aquest projecte educatiu: L’Aula Jove de Música Moderna de Sant Cugat.

Aquest pla consta de tres assignatures amb un treball coordinat entre elles:

– El conjunt instrumental on es treballa un programa ben vertebrat, a la vegada que també es treballen les propostes dels mateixos alumnes.

– La classe d’instrument personalitzada on es treballa de manera coordinada amb l’activitat dels conjunts instrumentals. L’oferta inclou tots els instruments de la música moderna.

– El llenguatge musical on es treballa col·lectivament el ritme, la lectura rítmica i els conceptes necessaris per al desenvolupament artístic des d’una vesant pràctica i participativa.

Aquest programa nou ha pogut sotmetre’s a test en altres ciutats. El resultat de l’avaluació, que és excel·lent, acaba dibuixant les pròpies claus de l’èxit:

– Els alumnes i els professors s’empoderen del projecte.

– Els alumnes i els professors gaudeixen a cada sessió.

– Els professors treballen en equip.

– La motivació de l’alumnat es manté persistentment alta.

I, per cert, els alumnes toquen millor i tenen més bones idees musicals a cada concert que fan.

Jordi Riera Abad, Aula de So

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi