Les guerres tenen regles

Fundadora de Noestàsola.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El passat 19 de juny va ser el dia internacional per l'eliminació de la violència sexual en conflictes, un dia d'especial reflexió en un món en què sempre els conflictes armats porten també l'ocupació dels cossos de les dones i les nenes. "Els drets de les dones no acaben quan comencen les guerres, el dret internacional no serà una promesa buida i la documentació d'avui serà el procediment de demà", va declarar el passat dimarts a Ucraïna la Pramila Patten, funcionària de l’ONU especialitzada en violències sexuals. Hi han intents de portar a l'agenda però hi ha manca de legislació internacional i d'una convenció especifica en els delictes sexuals en conflictes armats, són considerats com danys col·laterals.

Les violacions surten de franc en moltíssimes ocasions. Són una arma de guerra de baix cost, no requereix tecnologia i porta una doble victòria pels perpetradors. Ocupar els cossos de les dones i nenes significa conquerir territori, minar la voluntat dels vençuts, colonitzar amb embarassos. Actualment n'hi han moltes dones ucraïneses desplaçades a Polònia embarassades de violacions que no poden acollir-se a l'avortament doncs Polònia no contempla cap excepció i no hi ha un marc internacional per abordar aquest problema que al llarg dels temps es dona sempre.

El silenci i la vergonya augmenta la impunitat però és molt difícil en societats molt patriarcals que les dones denunciïn els delictes. Moltes són repudiades, condemnades a l'empobriment i amb greus problemes psicològics i físics. Denis Mukwege és cirurgià especialista en el Congo que repara òrgans genitals destrossat de dones i nenes. I en algunes i ocasions de la mateixa persona. També a nenes a les àvies de les quals ja va operar amb aquest trist relleu generacional.

I com que sent un problema recorrent no fruit d'una circumstància concreta sinó d'una forma d'actuació encara no es considera prou important perquè hi hagi comissionat amb intervenció internacional? On consti en les agendes de tots els mandataris, on hi hagi una tipificació especifica del delicte.

Les guerres tenen regles de joc menys en delicte sexual.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi