El valor de les revetlles populars

Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La nit més curta de l’any ho té tot per sortir a l’aire lliure a celebrar-ho: retrobem els amics, brindem, mengem coca, ballem, la fresca alleuja la calor del dia, els coets il·luminen el cel. Sempre s’ha dit que és una nit màgica i tots guardem a la memòria records de les nostres revetlles.

Que enguany hàgim tornat a celebrar per Sant Joan una trobada popular a l’espai central de Valldoreix amb més de 100 persones té un valor incalculable que cal reivindicar.

Perquè popular significa per a tothom. Veïns de dins i de fora de Valldoreix hi son benvinguts. Organitzats en colles o sense. Només cal que duguin el seu menjar i les estovalles i tindran un lloc a la taula. Que ningú no es quedi sense la seva celebració. Cal aportar 2€ per les despeses organitzatives, però no s’empaita qui no els té.

Perquè popular també vol dir transgeneracional. Totes les edats hi caben. Els petits comencen a gaudir de la seva revetlla i els grans hi tornen un altre any, compartint l’experiència dels uns i l'alegria dels altres.

Perquè popular aquí és sinònim de senzillesa i col·laboració. La festa estimula compartir menjar i beure amb les altres taules. Afavoreix fer petar la xerrada aquí i allà, ajudar a muntar i desmuntar taules i cadires, fer noves coneixences. En definitiva, fer barri, anar teixint la xarxa que ens arrela al nostre entorn.

El mèrit organitzatiu és de l’AVVPPV (Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix), i cal donar les gràcies a les persones que des de dins generosament regalen per iniciativa pròpia el seu temps, els seus coneixements, les seves ganes i la seva energia a fi que se celebri la festa.

L’altruisme que denoten les associacions de barri en general és un dels valors que cal posar en relleu. Perquè contraresta l’individualisme creixent i fomenta la vida en comú. Ja sabem que la desconnexió dels uns amb els altres ens fa més febles i fàcils de manipular.

Amb el poder que emana de l’associacionisme, aquestes entitats treballen a favor de la comunitat, construint una societat més forta i, per tant, més capaç de protegir-se i autoregular-se per si mateixa, més amable i més acollidora. Fan poble i ensenyen a conviure.

Tot i que cada vegada més encotillades per la rigidesa dels excessos normatius –enguany fins i tot s’ha prohibit l’arribada de la flama del Canigó– les associacions veïnals promouen espais perquè flueixi l’espontaneïtat, la companyonia i la gresca al carrer.

Anys enrere, a la revetlla popular de Valldoreix, s’hi feien concursos de coca i altres iniciatives festives. Una d’elles era ‘la cabronada’, en què una bruixa i un cabró apareixien en començar el sopar per fer una mica de repassada de l’actualitat política local en format teatral. L’altre dia es va recuperar aquesta última tradició. Us animo a afegir-vos a la festa l’any vinent i a dir-hi la vostra. Com més serem, més riurem!

Cristina Hernández, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article