El model festival s’apodera de la Festa Major

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Quan l’any passat el govern va haver d’assumir una Festa Major pandèmica, la decisió de tancar l’Arborètum per a fer grans concerts amb control d’aforament va ser segurament un encert. Portar grups de primera línia com Oques Grasses i Buhos esdevenia el premi meritori a una joventut que portava dos anys de tancament. El que potser no sabia el govern és que estava canviant de facto el model de Festa Major.

L’èxit d’assistència d’aquella experiència s’ha replicat enguany, aquesta vegada sense control d’aforament i consolidant un espai que sona més a (gran) festival de l’estil Primavera Sound, Cap Roig o Canet Rock que a una Festa Major del poble. Un escenari enorme, a un espai amplíssim, una barra única gestionada per un bar de la ciutat –acusat pel veïnat per l’incompliment de la normativa de sorolls i amb una sentència que apunta l’Ajuntament per la inacció davant d’aquesta situació– i un pol d’atracció. El tripartit ha creat a l’Arborètum una macrocefàlia que tensa la Festa Major fins al nivell, potser, de desvirtuar altres espais.

L’Ajuntament aposta pel model festival justament quan més qüestionats estan com a expressió pop del capitalisme més brutal –en termes de consum, de privatització i de projecció només dels triomfadors de l’star system, entre d’altres. Es pot criticar el govern de privatitzar la Festa Major si tot plegat és una proposta pública? Segurament no. Però sí que se’ls pot criticar per no haver tingut en compte les entitats per a la barra –més encara després de la mort de les barraques al 2011 i del DesPlaça Jove al 2022– i per replicar algunes de les pràctiques més perverses del model festivaler, com ara la coincidència en el temps d’alguns dels grans concerts: Joan Miquel Oliver i la Pegatina el divendres i Ebri Knight i la Sra. Tomasa el dissabte, per exemple. Com a mínim ací no pagues entrada!

La setmana passada es podia anar a les Havaneres i notar l’esperit de poble gràcies a la Xarxa Monestir-Sant Francesc, compartint un rom cremat –i com rascava quan entrava!– amb la bona gent del barri. També podies anar amb orgull a l’Espai d’Arrel, amb les entitats de cultura popular unides a una plaça. I també hi havia la Festa Major Alternativa (FMA), que per projecte polític potser interpel·la menys gent però és capaç de cuidar l’escena local. I així podríem parlar d’altres espais.

Però, de sobte, arribaves a l’Arborètum i era inevitable pensar en la despersonalització de tot plegat. No hi havia el caliu de les Havaneres, ni les entitats de l’Espai d’Arrel –excepte UESC x Índia servint àpats– ni l’escena local de la FMA. I com a mostra, un fet quasi anecdòtic però que no ho és tant. A la barra de l’Espai d’Arrel i de la FMA podies gaudir d’una bona cervesa artesana local. A l’Arborètum t’havies de conformar amb la cervesa industrial d’una gran marca que s’encarrega de patrocinar molts festivals –per sort no la Festa Major però no donem idees!

Tot i això, l’Arborètum ha sigut capaç d’interpel·lar molts joves que se senten atrets per un model d’oci nocturn com aquest. Potser l’Ajuntament ha aconseguit crear una Festa Major que per fi els interpel·le. Per això, abans d’un canvi de facto del model de Festa Major caldria un debat amb les entitats i la gent que mou la festivitat perquè si ens hem d’aproximar al model festival –cosa que dubte però es pot discutir– s’hauria de fer escoltant i implicant les entitats, especialment aquelles que aquest any s’han sentit desplaçades amb més o menys motiu.

Es pot aconseguir un model similar a les antigues barraques amb un espai gran com el de l’Arborètum? Per què a Sant Cugat s’ha donat la batalla per perduda mentre a altres ciutats equiparables, Girona, per exemple, el model funciona? Té sentit una Festa Major que, amb la voluntat de fer un cartell similar a un festival acaba eclipsant –i, repetisc, tensant– la resta de la celebració? En definitiva, quina és la Festa Major que tenim i quina és la Festa Major que volem? Aquest és el debat a assumir i seria bo que el govern ho tinguera treballat abans de passar la pilota al govern que sorgisca de les eleccions de maig del 2023.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi