Lectures infantils

Mestre jubilat i actor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En morir la meva germana, la seva filla gran, que s'encarregava de buidar el pis per tal de vendre-ho, m'ha fet arribar una sèrie de records.

Entre ells, un llibre de lectura de quan ella tenia vuit o nou anys. Tercer libro de lectura de Seix Barral de l'any 54.

De petit el recordo haver-ho vist per casa els pares. Ara, però, he tingut la curiositat de fullejar-lo. Quina lectura més avorrida per als menuts! No m'estranya que en aquell temps hi hagués tan poca afició.

Jo mateix, entre les meves minses lectures, recordo Fray escoba d'autor desconegut editat per Bruguera, de la col·lecció Vidas de santos. Tots eren per un estil. El franquisme també va castigar la mainada.

Anys després, en la meva etapa de docent, el panorama literari infantil havia canviat completament. Fèiem lectura col·lectiva en veu alta (tots el mateix llibre) o individual, en silenci (cadascú un de diferent), que, en acabar, comentaven als seus companys.

Després de tant de temps (aquells nens voregen ara els 40-50 anys), em venen a la memòria alguns. El zoo d'en Pitus, Viatge al país dels lacets, En Roc drapaire, Una troballa sorprenent,El fantasma Santiago, i tants d'altres que no anomeno per una qüestió obvia d'espai.

Amb el Fantasma Santiago, un any vam anar de colònies a Besalú. Una nit anàrem al pont a llegir el capítol on el fantasma (un fantasma molt divertit) s'apareixia a la Gina. Justament al lloc on passa l'acció. Segur que ells i elles, els meus antics alumnes, encara ho recorden. De fet, alguns i algunes, no fa gaire, me'n parlaven.

Ara, després d'uns quants anys de jubilat, segurament que les lectures infantils hagin canviat. La motivació, però dels infants per la lectura, hauria de seguir. No és només feina dels mestres; els pares i les mares també s'haurien d'implicar.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi