Parlem d’economia?

En defensa de les pensions públiques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tothom parla d’economia, la gent es creu les quatre frases fetes dels mitjans de comunicació, els quals tenen un amo i una ideologia a la que serveixen, i no es qüestiona si són veritat o no.

Per això hi ha economistes crítics com Juan Torres, catedràtic d’Economia Aplicada en la Universitat de Sevilla, que ha escrit un llibre que recomano llegir: Econofakes [Deusto, 2021]. En aquest llibre ens parla de les 10 grans mentides econòmiques del nostre temps i com ens condicionen la vida.

El llibre és interessant perquè qüestiona moltes de les formes que hi ha per donar les notícies econòmiques. L’autor intenta fer veure que l’economia no és un món tancat i rígid d’una sola veritat, ni una branca del saber que proporciona un únic punt de vista indiscutible, científic i contrastat.

Les 10 grans mentides no són ni molt menys casuals, sinó que es corresponen quasi a la perfecció amb altres procediments a través dels quals s´aconsegueix concentrar els ingressos i la riquesa cada vegada en menys mans i fer que la gent estigui en silenci quan se li restringeixin els drets i se li imposi un determinat sistema de vida.

El punt 8 del llibre està dedicat a les pensions, on explica com sempre es posen en dubte, així com la desconfiança cap als mecanismes de solidaritat i on s’afirma que només tindrem ingressos en la vellesa si confiem en els bancs deixant-los els nostres estalvis. Això tots sabem que és mentida, el nostre Sistema Públic de Pensions funciona.

Costa imaginar que algú no hagi sentit, no una sinó moltes vegades, que en un futur cada vegada més a prop, serà impossible finançar les Pensions Públiques, sobretot perquè la població està envellint. Sembla que la societat hagi d’estar contenta d’haver aconseguit viure més anys en unes bones condicions de vida, però això per alguns és un problema. Les persones grans són una càrrega.

El Banc Central Europeu i el Banc d’Espanya –encara que no entri en les seves competències pronunciar-se sobre les pensions–, no paren de dir que són insostenibles; també l’FMI diu la seva. Molts periodistes constantment ens recorden que les pensions són insostenibles, i que cal canviar-ne el sistema.

Juan Torres, en el punt 8 del seu llibre, rebat i dona una sèrie d’arguments per desmuntar totes les previsions que fan aquests organismes i la informació que en donen, ja que el que volen és carregar-se el Sistema Públic de Pensions.

De tots és sabut que la reiteració d’una mentida al final aconsegueix que sigui percebuda com una veritat, i això és el que està passant amb les Pensions.

Les concentracions més grans de riquesa en menys mans durant l’últim segle coincideixen justament amb els períodes en què han predominat les idees més lliberals.

El llibre, que explica d’una manera molt clara i entenedora gairebé tot sobre el Sistema Públic de Pensions i la manera que tiri endavant, deixa molt clar que ha d’haver-hi una voluntat política per mantenir-ho.

Nosaltres, els actuals i futurs pensionistes, hem de seguir molt atents, per tal que no es produeixin canvis que vagin en contra del nostre Sistema Públic de Pensions.

Josep Porta, membre de la Plataforma Pensionistes de Sant Cugat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi