Onada de calor i violència

Fundadora de Noestàsola.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Cada cop hi han més estudis i experts que corroboren una relació entre l’augment de violència masclista i les onades de calor. Si bé la violència masclista és un problema estructural, aquesta es pot veure agreujada amb la calor extrema. El 2018 el Ministeri de l'Interior va fer un estudi a Madrid publicat en la revista Science of The Total Environment. L'estudi fet entre 2008-2016 afirmava que després d'una onada de calor el risc de feminicidis augmentava un 40% i que per cada grau que la temperatura superava els 34 graus, els feminicidis dins de la parella, augmentaven un 28,8% en relació a la mitjana.

Des de Feminicidio.net porten analitzant els feminicidis des del 2010 i els mesos de juny i juliol representen un augment significatiu en les seves dades. A més a més, l'estiu proporciona més moments en família i més dificultats per a les víctimes perquè passen més hores amb els agressors. Els mesos d'estiu acostumen a ser molt complicats per a les dones que pateixen violència íntima. Molts serveis tanquen o redueixen les plantilles d'atenció a la mínima expressió, el que contribueix a una major sensació de desempara. Agost acostuma a ser força complicat i les associacions rebem moltes trucades d'auxili.

A Espanya no hi han molts estudis sobre el tema però altres països ens porten la davantera, com Estats Units on ja al 2006 van publicar un estudi en l'American Psicological Association on establien una relació entre l’augment de violències i l’onada de calor.

No tenir en compte aquestes dades i any rere any constatar-ho amb xifres sagnants és abandonar a les víctimes doncs ja saben que el factor de la temperatura agreuja el problema. Hi hauria d'haver un reforç en les plantilles dels serveis socials i policials durant el període estiuenc i campanyes de sensibilització i informació.

Si ets a Catalunya recorda que tens el servei del 112 (serveis d'emergències) i el 900-900-112 (servei d'atenció en violències masclistes). T’hi atendran tots els dies de l'any a qualsevol hora amb professionals especialitzats. També pots trucar si ets un familiar o veïna per saber com actuar davant d'un cas de violència.

Si ets en territori espanyol, pots trucar al 016, un servei específic en violències masclistes.

I recorda que no estàs sola, demana suport al teu nucli proper per parlar i protegir-te, contacta amb serveis especialitzats que t'assessorin i acompanyin. Malgrat que el camí sigui difícil, de la violència se’n surt.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi