La Plataforma de Pensionistes afronta el nou curs 2022-2023

En defensa de les pensions públiques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El proppassat mes de juny acomiadàvem des d’aquestes pàgines el curs passat, tot indicant quins són el temes que ens ocuparan a partir d’ara. La calor –intensa, no cal dir-ho– no ha canviat els objectius, en tot cas ha acompanyat l’aparició d’algun nou element que cal tenir en compte.

Creiem que no és sobrer repetir allò que dèiem fa poc més de dos mesos, ja que es tracta d’actualitzar el marc de referència del que ha de ser l’actuació de la Plataforma durant els propers mesos. Com sempre, hi ha elements de caràcter general i d’altres d’àmbit local, que són els més.

A nivell general cal retenir tres qüestions. Per una banda, el ministre d’Inclusió Social, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat d’allargar el període de còmput per calcular les pensions, actualment establert en 25 anys. Segons un estudi universitari, passar de 25 anys a 35 representaria un estalvi per a la Seguretat Social d’un 0,88% del PIB l’any 2050, però, a la vegada, representaria una retallada mitjana de les pensions del 8,8%; ara per ara no sabem si es tracta només d’un globus sonda. D’altra banda, cal recordar que el compromís del Govern central, expressat reiteradament, és complir amb l’objectiu de garantir el manteniment adquisitiu de les pensions. Cal afegir per últim que encara queden temes per negociar entre el Govern i els agents socials en referència a les pensions. Tot plegat ens exigeix seguir amb atenció l’evolució dels fets i actuar en conseqüència.

Pel que fa a les qüestions d’ordre local, recordem els temes que ens han ocupat darrerament i ens ocuparan durant els propers mesos i dels quals ja en vam parlar en l’anterior article:

– Segona residència. Aquí tenim mala peça al teler. L’Ajuntament té un terreny per fer-la i està disposat a pagar la seva construcció, però el Govern de la Generalitat no està per la labor, és partidari de convertir en places publiques places de residències privades.

– Mútua de Terrassa-Especialitats mèdiques. L’Ajuntament diu que està en contacte amb CatSalut per recuperar especialistes. Per la nostra part, no hem rebut resposta a les reivindicacions que vam presentar a CatSalut el dia de la manifestació.

– Pla estratègic de la gent gran. S’ha acabat la primera fase, se’ns informa que pot estar enllestit a finals d’any.

– Guia de recursos de la gent gran. Ja està feta, però no es presentarà fins a la Setmana de la gent gran (principis d’octubre).

– Transport FGC. En aquest tema la situació és molt fluida. Els FGC no han respost a la nostra petició de reunió amb la seva presidenta. Mentre, s’amplia a la segona corona l’aplicació de la targeta rosa (modalitat gratuïta i rebaixada) i estem esperant l’aplicació de la T-Mobilitat. D’altra banda, cal veure com s’aplica la rebaixa anunciada per combatre les conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna. Caldrà estar molt amatents per veure com evoluciona tot plegat.

– Oficina d’atenció al pensionista. Se’ns informa que és molt poc utilitzada, per la qual cosa els tècnics de l’Ajuntament són partidaris de suprimir-la i, segons les nostres últimes informacions, sembla que ho han fet. Hi estem a sobre.

Aquest llistat no exhaureix totes les nostres preocupacions, però és el que estem en condicions d’abordar durant els propers mesos.

La feina no espera. El dia 8 de setembre ja hi ha una primera reunió de la Taula de la Gent Gran i l’1 d’octubre començarà la Setmana de la Gent Gran. Cal posar-se a treballar. El dia 12 es reunirà la Junta per començar a posar fil a l’agulla. El mateix dia farem, com estava anunciat, la primera concentració d’aquest curs davant l’Ajuntament, Us esperem a tots i totes.

Junta de la Plataforma Pensionistes Sant Cugat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi