L'aigua

Mestre jubilat i actor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una de les influències més arrelades que m'han quedat dels anys de viure en una barraca, en un barri de barraques, és la necessitat de l'aigua, la seva importància. Jo era l'encarregat d'anar-la a buscar.

En sortir de l'escola i abans d'anar a jugar, feia un parell de viatges. Agafava la garrafa de vidre de 8 o 16 litres –en aquell temps no es feia servir el plàstic– i camí amunt, prop el castell de Montjuïc, havia el pou.

A casa sempre havia d'haver aigua. Per beure, cuinar, rentar-se, rentar estris i per quan la mare feia la bugada el cap de setmana en el safareig de la glorieta de davant la barraca.

Allà no es malgastava ni una gota. Quan ja havia fet el seu servei, es guardava per a llençar-la a la comuna després d'haver fet les teves necessitats.

Per cert, a Sant Cugat hi ha una ordenança municipal de fa 20 anys que obliga els edificis de nova construcció a tenir un sistema de reutilització de l'aigua de la dutxa per a les cisternes dels vàters.

La normativa, que desconeixia, em va semblar genial. Es diu que actualment uns 400 edificis posseeixen aquest sistema d'aprofitament. Malgrat crec, que en 20 anys, s'ha edificat molt més al poble. Un poble amb el nombre de piscines més elevat de tota Catalunya.

Me'n faig creus quan veig el malbaratament de l'aigua a Valldoreix. Tinc la sensació que no se la valora prou, que es pensa que les aixetes són màgiques i que sempre rajaran.

“En el meu país la pluja no sap ploure”. Aquesta cançó, no prou coneguda del massa aviat oblidat Raimon, encapçala la campanya de conscienciació de la Generalitat sobre manca d'aigua. El seu eslògan “La pluja no la controles, l'aixeta sí” et ve a dir que accions tan senzilles com tancar l'aixeta mentre et rentes les dents o t'ensabones les mans comencen a ser molt necessàries davant la sequera que patim.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi