El nou curs d’elCugatenc: torna el monogràfic, FOCUS i seguiment de les eleccions municipals

La veu de l'equip d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Durant els darrers dies elCugatenc ha recuperat el seu ritme de publicació habitual després d’un agost que ens ha servit per recuperar forces. El diari local, crític i transformador de Sant Cugat comença aquest 2022-23 amb la mirada fixada a les eleccions municipals però també amb ganes de seguir impulsant iniciatives com la secció en profunditat FOCUS i els Llibrets elCugatenc així com recuperar el monogràfic en paper.

Les eleccions municipals són, indubtablement, l’esdeveniment polític més rellevant per a la ciutat. Al maig, la ciutadania haurà de decidir la composició del Ple, encarregat de votar un nou alcalde o alcaldessa. En fèiem una anàlisi de partida a l’article A les portes del curs polític de les eleccions municipals del 2023. Però encara hi ha interrogants preelectorals i tota una campanya que seguirem tenint en compte alguns dels principals afers de ciutat com la mobilitat, l’emergència climàtica o l’habitatge. També farem entrevistes a fons als candidats i candidates a l’alcaldia i a la presidència de l’EMD de Valldoreix.

La mirada política electoral i institucional no suposarà deixar de banda altres temàtiques rellevants en l’agenda social local i global. Entenem que Sant Cugat no és una bombolla aïllada i per això seguirem desenvolupant temàtiques que superen la ciutat i tenint en compte la resta de països a través de la nostra Finestra al món.

Recuperem el monogràfic en paper

La tardor d’aquest 2022 recuperarem el monogràfic en paper, una publicació semestral de distribució gratuïta que vam haver d’aturar amb motiu de la pandèmia. Dedicarem el sisè exemplar al patrimoni local, deixant el monestir en un segon terme per així visibilitzar alguns dels altres monuments locals que queden a la seva ombra. També és l’oportunitat de rellançar la proposta de potenciació del petit comerç local mitjançant la publicitat. Aprofitant el rellançament del monogràfic, els anunciants podran tenir presència física o acollir-se a una nova subscripció pensada per a ells: anunci al monogràfic, al web i un article patrocinat.

Dos nous FOCUS abans d’acabar l’any

Amb la voluntat de fer cinc publicacions de la secció en profunditat FOCUS durant el 2022, elCugatenc publicarà dues noves edicions: la primera sobre l’esport en valors i la segona sobre les persones que han migrat i ara viuen a la ciutat. Són temes sorgits dels espais assemblearis del diari i consultats mesos enrere a través de les xarxes socials. Com sempre, acompanyarem cada edició de FOCUS d’un acte de debat.

Llibrets i Visita a l’estudi

Aquest curs també tenim el repte de consolidar dues propostes sorgides durant el curs anterior. D’una banda, els Llibrets elCugatenc, una publicació en paper en forma de llibre de petit format per visibilitzar temes culturals i històrics de la ciutat. Volem fer una publicació sobre Gabriel Ferrater aprofitant la declaració del 2022 com a any Ferrater per part de la Institució de les Lletres Catalanes. D’altra banda, mantindrem la secció d’articles sobre art local amb visites a l’estudi dels artistes santcugatencs per part del nostre col·laborador Mariano Martínez.

Revisió del codi ètic

En clau de funcionament intern i de projecció dels valors del mitjà, la comissió de gestió seguirà la tasca de revisió i actualització del codi ètic acordada a la darrera assemblea oberta. L’objectiu és que entre el mes de gener i febrer de l’any vinent es pugui portar la proposta definitiva a la nova assemblea per així validar-la.

La consolidació (i creixement?) de l’estructura del mitjà

Paral·lelament, aquest curs també haurà de servir per analitzar si les mesures acordades per consolidar l’estructura del mitjà han estat suficients. La independència dels mitjans de comunicació també ha de passar per garantir unes condicions de treball dignes per als periodistes que hi treballen. Aquest és el gran repte de la majoria de mitjans de comunicació que depenen principalment de les aportacions dels seus socis i subscriptors. També per a elCugatenc, que no només necessita consolidar l’estructura existent sinó també reforçar-la. Els detalls de la situació econòmica i altres qüestions de funcionament es poden trobar a la secció de transparència d’aquest web.

Potenciar l’economia social i solidària

Com a mitjà assembleari constituït com a associació sense ànim de lucre, elCugatenc participa activament en espais de foment de l’economia social i solidària. Aquell al qual podem dedicar-hi més temps és la Politja, l’ecosistema cooperatiu de Sant Cugat nascut de la mà de diverses entitats de l’economia social i solidària de la ciutat per crear projectes d’intercooperació que ens enforteixin. Seguirem participant en aquest espai i, en la mesura de les nostres possibilitats, en les propostes d’intercooperació que sorgeixin ja que aquestes ens han de permetre enfortir el mitjà i el conjunt de l’economia social i solidària de la ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi