La lengua española

Mestre jubilat i actor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En els meus anys d'estudiant, era una de les assignatures –matèries, en diuen ara– que ens feien estudiar. Semblava que era l'única que existia en tot el país.

Amb el pas del temps, te n'adones que no, que a la pell de brau, com ens deia Espriu, n'hi ha una gran riquesa d'idiomes.

A més del castellà, a la península es parla el basc, el bable, el gallec, l'aranès, el català i el seus germans el valencià i el mallorquí.

De dialectes –deixeu-me dubtar si ho són o més aviat s'ho inventen– n'hi ha vuit. L'andalús oriental i occidental, l'extremeny, canari, manxec, murcià i madrileny.

Una riquesa sovint amagada per l'imperialisme lingüístic castellà.

Han volgut imposar el castellà a tot l'Estat disfressant-lo d'espanyol. I no saben –o no volen saber– el mal que han fet als altres idiomes, fins i tot, a la llengua castellana pura, que és ben bonica. Han menystingut a tots aquells castellans d'arrels ben profunda de Castella la Vella i part de la Nova. Talment com va passar amb el “glorioso” descobriment d'Amèrica, on es va perdre infinitats d'idiomes autòctons. Tot, per una immensa set egòlatra dels centralisme espanyol.

Tots hem patit allò de “Habla español”, “Habla en la lengua del imperio”.

Sense anar més lluny, la castellanització del nom de les comarques catalanes, fet pel BOE no fa gaire, quan tothom que té dos dits de cervell sap que s'han de respectar els topònims de les diferents nacionalitats que viuen a la península.

O bé, la retirada de la paraula en vàries ocasions al diputat de la CUP Albert Botran per parlar català al Congrés. Tan difícil és posar traductors simultanis?

Com a fill i nét d'andalusos, sovint he hagut de sentir amb enuig que l'andalús és el castellà mal parlat. Us puc ben assegurar que guardo en la meva memòria mots que sentia dir als avis que no tenen relació amb els castellà.

No, no existeix la llengua espanyola. En canvi sí que hi ha un menysteniment per les maneres de parlar de les diferents comunitats lingüístiques de la península.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi