Nevera solidària

Membre de la Xarxa Sant Francesc - Monestir.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Xarxa ha engegat fa poc un nou projecte obert a tot el barri Monestir Sant Francesc, són d’aquells que fan especial il·lusió pel seu significat i per l’abast que pot tenir globalment, es tracta de la nevera solidària.

No és un sistema per ajudar a famílies en situació de vulnerabilitat, que també, sinó que la seva finalitat és la d’evitar el malbaratament reaprofitant aliments encara en bon estat i que si no fos d’aquesta manera acabarien a les escombraries només perquè potser la seva aparença no resulta atractiva al comprador o bé perquè productes del dia anterior no els vol ningú. La idea general era conscienciar que en comptes de llençar-ho tot perquè te’n vas de vacances i no saps què fer amb el que tens al frigorífic, tinguis un espai cooperatiu on de manera gratuïta un altre veí pugui agafar-lo i fer- lo servir.

Cada dia es llencen 1000 tones de menjar, sí, sí heu llegit bé. Un percentatge altíssim d’aquesta quantitat són d’aliments que es poden reaprofitar generant tres beneficis: el d’evitar el malbaratament, el de generar menys residus i fins i tot el d’ajudar a persones que potser tenen menys recursos. És per tant un objectiu desitjable per a qualsevol ciutat.

A Sant Cugat disposem d’alguna més però des de la Xarxa ens en sentim molt orgullosos d’aquesta primera que s’ha ubicat a les instal·lacions del Xalet Negre i que en els seus primers dies s’ha perfilat com un èxit. Aquest projecte ha portat molta feina, primer per la necessitat que una de les entitats es fes càrrec de la titularitat de la gestió i també perquè cal engrescar tant a voluntaris que garanteixin el bon estat dels productes com a comerços locals per tal que la facin servir assíduament afegint els excedents que no poden vendre.

A dia d’avui una de les nostres fruiteries de la Plaça d’en Coll està fent ús d’ella de manera generosa i desinteressada, però necessitem que es faci extensiu a la resta conscienciant de que aquest és un projecte global que té a veure amb l’ètica de consum que volem projectar com a comerç i que per tant també et dona un valor afegit com a negoci.

La nevera és oberta a tots els veïns/es i també a aquelles persones que vulguin contribuir a portar menjar sobrant o bé a col·laborar fent revisions sobre l’estat dels productes, només cal si ets aquest últim, que contactis amb el personal del Xalet Negre.

Aquest són els únics requeriments que recomanem:

Si agafes aliments de la Nevera Solidària

– Pensa en els altres; agafa només el que necessitis.

– Si pateixes alguna intolerància o al·lèrgia alimentària, agafa només els productes etiquetats i revisa els ingredients.

– Porta els aliments a casa tan ràpid com puguis i guarda'ls refrigerats o congelats.

– Procura consumir en el mateix dia els aliments cuinats i els que estan a punt de caducar.

– Reescalfa bé els aliments fins que cremin per evitar riscos microbiològics.

No volem que la gent compri aliments, volem que la gent lliuri el sobrant que no farà servir, és una premissa bàsica pel bon ús d’aquest nou projecte que esperem sigui extensiu a més barris de la nostra ciutat.

Finalment, donar les gràcies a la Xarxa Monestir Sant Francesc, als comerços que són sensibles en aquestes qüestions, als voluntaris i sobretot als veïns/es que han ajudat a que la nevera comenci a ser una realitat pràctica.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article