Per què cal aturar el Quart Cinturó?

Un col·lectiu ecologista, feminista i anticapitalista.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La recent aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya ens apropa més que mai cap a la Catalunya dels macroprojectes. Per donar suport als pressupostos d’enguany, el PSC ha posat com a condició al Govern d’Esquerra Republicana que es comprometin a donar suport a: estudiar l’ampliació de l’Aeroport del Prat, la construcció del macrocomplex turístic de Hard Rock a Salou i Vilaseca i, el que ens afecta de més a prop; la continuació de la construcció de la controvertida B-40.

Aquesta carretera, coneguda popularment com a Quart Cinturó i que pretén unir les ciutats de Vilafranca del Penedès i Sant Celoni, ha estat sempre un tema de controvèrsia recurrent des del seu plantejament, que es remunta als anys 60. Des d’aleshores hi ha alguns trams que ja han estat construïts, com ara el tram d’Abrera a Olesa o el de Viladecavalls a Terrassa, i altres que ja estan en obres com el tram d’Olesa fins a Viladecavalls. El que s’ha pactat en els pressupostos del 2023 és concretament la construcció de la Ronda Nord, el tram plantejat entre Terrassa i Sabadell que uniria les dues ciutats pel Nord.

La construcció d’aquest tram suposaria un atac més al medi ambient en una comarca, el Vallès Occidental, que simplement no s’ho pot permetre en el context actual d’emergència climàtica. No ens podem permetre ni l’afectació dels pocs espais naturals que queden, ni tampoc la pèrdua de connectivitat ecològica, un dels factors protagonistes en la crisi de la biodiversitat i que a la nostra comarca és precària en la més optimista de les valoracions.

A més, ens hem de qüestionar quin ús volem fer del sòl. En lloc de construir una infraestructura que fomenta l’ús del vehicle privat i les conseqüents emissions de gasos d’efecte hivernacle, el que necessitem és una xarxa de mobilitat metropolitana coherent que prioritzi un transport públic de qualitat i assequible, a part de reforçar la xarxa de carreteres secundàries que ja han estat construïdes.

La construcció d’aquest tram suposa un pas més cap a la circumval·lació total de la metròpoli barcelonina, la qual cosa suposarà també l’expropiació de bona part de les poques terres agrícoles de la zona. Dir NO al Quart Cinturó també és defensar la pagesia; cal defensar la ruralitat periurbana, que a més fomenta la biodiversitat i fa de tallafocs, i prioritzar la consolidació del Parc Agrícola del Vallès.

Des de fa més de 25 anys la Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC) lluita contra aquest macroprojecte per defensar les comarques metropolitanes de l’atac al territori conseqüència d’un plantejament arcaic i “barcelonacentrista” de la mobilitat, que no té cabuda en el context actual. El diumenge passat vam ser moltes les que, convocades per la CCQC, vam portar aquest clam als carrers de Sabadell, i també hi serem el proper diumenge 4 de març a Barcelona en la manifestació convocada per les entitats socials i ecologistes d’arreu del territori en contra dels macroprojectes. Des de l’Assemblea pel Clima de Sant Cugat cridem a la mobilització, nosaltres hi serem sempre que calgui, perquè qui estima la terra no la trinxa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article