Forats econòmics

Membre de la Xarxa Sant Francesc - Monestir.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Coincidirem que no ha de ser gens fàcil gestionar un pressupost de l’administració publica, però també coincidirem que podem extrapolar-ho a qualsevol àmbit, fins i tot a la nostra vida privada. Quan cobrem el nostre sou el que fem és comptar amb unes despeses fixes i gastar en funció del romanent que ens queda, actualment sabem que l’increment de preus en la llum, el gas, l’aigua i l’alimentació ens desestabilitzen els càlculs i de fet fem autèntiques cabrioles per estirar un salari que cada vegada ens constreny més. Les famílies fan sens dubte, d’autèntics mags de l’economia domèstica ara més que mai. Quan arriben els imprevistos, que són cada mes pràcticament, reduïm els costos i els traiem de les partides que teníem destinades a altres coses, vaja no us estic explicant res que no sapigueu de sobres.

Per això em sobta i molt, la manca de previsió de la pujada dels preus dels subministres o que es demonitzi les bonificacions de l’IBI per a la instal·lació de fotovoltaiques quan és des de l’Administració local on s’estan atorgant, en fi que només hi ha dues premisses que es desprenen de l’ens públic; o una manca de previsió o una deficient gestió dels recursos, no hi ha massa més marge d’explicació. Amb un pressupost de les dimensions del nostre ajuntament, l’apujada dels preus hauria de poder ser absorbida de la mateixa manera que ho fan les empreses cada dia que aixequen la persiana dels seus negocis o els asfixiats autònoms cada cop per cert, més abandonats.

Si teniu ganes de marejar-vos o quedar-vos totalment cecs, teniu l’opció de mirar els pressupostos al web de l’Ajuntament. Hi ha centenars de partides no aptes per insuficiències cardíaques o també teniu l’opció d’imprimir-los i portar-los a un desencriptador de codis numèrics a veure si és capaç de resoldre alguns, no tots, seients comptables. M’encanta l’eufemisme “Portal de transparència”, serà per un físic teòric o un matemàtic de la Universitat de Massachussets perquè us puc ben assegurar que si com a ciutadà voleu fer cinc cèntims ho deixareu estar a la segona plana de dades perquè si no us haureu d’estirar al sofà amb una tovalloleta sobre el front.

Ara, a corre cuita es vol retallar. El que m’ha sorprès és com volen obtenir els diners que pel que he entès i llegit no és només des dels diferents departaments sinó amb la recaptació de multes o de les sancions a la via pública, per tant d’aquí puc deduir que no es feia abans potser? A veure, des de quan no es sanciona quan es fa una infracció? Ai, estimats veïns, no sé què pensar.

No ha de ser fàcil, reitero. Jo no em veig capaç i potser és aquesta la raó entre moltes altres per la qual no em dedico a això. Estic segura que hi ha molts aspectes que el ciutadà desconeix de les filigranes econòmiques de l’Administració però el desencant i la desídia és continua i va in crescendo. El pitjor de tot és la sensació de que ja ens en sorprenem de res i que donem per fet que és una pràctica generalitzada.

Esperem pel bé comú, que es resolgui el més aviat possible perquè serà un any molt dur per entitats i activitats que veurem com les partides es congelen o no s’aproven i haurem de fer autèntics malabars per dur-les a terme, si és que es poden fer.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article