Art per tocar. Accessibilitat i pintura

Escriptora i estudiant d'Història de l'Art.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Arte para tocar és un projecte inclusiu i pioner que pretén ser una “experiència tàctil” dins del museu per les persones amb diversitat sensorial. Aquest projecte no només té com a objectiu l’aprenentatge de l’art i l’apropament d’obres pictòriques pels visitants amb diversitat visual, sinó que també els nens poden participar a Arte para tocar. En el Museu de Belles Arts de Bilbao disposen d’antifaços per potenciar aquesta experiència tàctil. Aquest projecte també vol sensibilitzar i conscienciar als més petits perquè transformin el futur en un món més accessible. La iniciativa neix fa onze anys en col·laboració amb la Fundació Iberdrola.

Què és Didú?

Didú és la tècnica usada per transformar i fer els quadres accessibles per les persones del col·lectiu de diversitat sensorial. La tècnica Didú es realitza en el Museo de Bellas Artes de Bilbao i es desenvolupa per l’empresa “Estudios Durero” que ha aconseguit reproduir amb una alta resolució vuit obres pictòrica. El treball de Didú és crear relleus de cinc mil·límetres, diferents volums i textures perquè la pràctica tàctil sigui la correcta. El procés d’imprimir cada imatge, d’una mesura de 80x120 cm, és minuciós i es necessiten quaranta hores de treball. La reproducció ha de ser de gran qualitat, doncs els petits detalls han de representar correctament l’essència global de l’obra perquè la seva interpretació tàctil sigui més concisa. També es reprodueixen els mateixos colors de l’obra original.

La visita.

El programa pioner Arte para tocar s’integra dins de la visita i és dirigit pel personal educatiu del Museo de Bellas Artes de Bilbao com una opció accessible. Al mateix temps, es pot complementar amb una audioguia desenvolupada per la visita tàctil que ajudarà a millorar la interpretació de les obres.

Els quadres elegits pel programa inclusiu Arte para tocar són La Anunciación d’El Greco, Lot y sus hijas d’Orazio Gentileschi, Mujer sentada con un niño en brazos de Mary Cassatt, Lying figure in mirror de Francis Bacon, Femme assise de María Blanchard, La aldeanita del clavel rojo d’Aldolfo Guiard, San Sebastián curado por las santas mujeres de José de Rivera i El arca de Noé, que és una obra que pertany al Romànic català. Els idiomes de l’audioguia que completarà el recorregut tàctil són l’euskera, el castellà i l’anglès.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article