Les mascaretes han col·lapsat el sistema a les farmàcies però no el seu esperit de servei

Avui ha començat l'entrega de les mascaretes quirúrgiques a les farmàcies comunitàries. A hores d'ara, abans de les 11:00 del matí, lamentablement, el sistema informàtic de gestió de la dispensació de mascaretes i de medicines ha quedat col·lapsat.

Una llàstima el que ha passat, per una demanda altíssima a primeres hores del matí de mascaretes. Això demostra que la gent té por i vol protecció i també que no coneix tota la informació de com funciona el sistema.

El que la gent pugui fer servir la seva farmàcia comunitària com a centre de referència per adquirir els productes bàsics per protegir-se del coronavirus tenia per objectius arribar a tothom de manera equitativa i amb garanties a través de la targeta sanitària. Tothom tenia i té assegurada la seva mascareta.

La gent això ho havia de saber, que hi havia una mascareta gratuïta per cada usuari, i havia de valorar si realment avui l'hi feia falta anar a les 9 del matí a buscar-la o podia esperar a fer-ho a la tarda o un altre dia.

Fa pocs dies que els farmacèutics han rebut aquestes mascaretes, i el que la gent no sap és que les han hagut de pagar i embolicar una per una de manera individual per poder-les subministrar a partir d'avui, i ho han fet durant tot el cap de setmana. Ells ho fan a cost zero per als usuaris.  Em consta que ho han fet convençuts i amb la seva millor voluntat de servei, però amb recança de com podria anar tot plegat i l'esforç i riscos que avui s'afegirien a la seva tasca diària. S'esperava molta demanda, però crec que no s'esperava que el sistema es col·lapsés. El pitjor de tot és que tampoc poden dispensar els medicaments perquè tot passa per la mateixa gestió informàtica. Malgrat aquests inconvenients, que afecten a tots, aquesta acció permet, un cop més a les farmàcies comunitàries, demostrar la seva ferma voluntat de servei i reafirmar-se com un referent de salut de la seva comunitat.

Les farmàcies comunitàries no han deixat de donar servei a la comunitat durant tot el temps de confinament i ho han fet sense equips de protecció facilitats per l'administració, amb l'estrès que tot això ha comportat.
Ara per fi tenim mascaretes per tothom. Tan de bo, s'hagués pogut fer molt abans i de millor manera , però mirem de valorar que s'hagi fet i entre tots ajudar que tot funcioni.

No sortim de casa si realment no fa falta, ni tan sols per una mascareta. Hem de procurar evitar les aglomeracions i posar en perill la nostra salut i la dels altres. Cal ser pacients i esperar a anar a buscar la mascareta quan realment ens faci falta. Tothom té la seva gratuïta assignada i després una amb un petit cost.

Em pregunto si realment tota la gent que avui, plovent, ha anat a les 9:00 del matí a fer cua a les farmàcies, necessitaven la mascareta per anar a treballar. Era necessari sortir? Exposar-se a un refredat o a un contagi per a una mascareta?

Crec que ens cal seguir donant servei i ajuda a la gent, però també demanar una implicació de tots i totes en fer que les coses funcionin. Ajudem-nos. Pensa amb els altres i també amb el teu farmacèutic que com altres sanitaris està treballant en una situació gens fàcil, amb pocs recursos i mirant de donar el millor servei.

Montse moral, Farmacèutica

Notícies relacionades