L’inici d’un nou model d’habitatge, una alternativa al barri

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest article forma part de la campanya d'intercooperació de diversos col·lectius de la ciutat sobre els reptes i oportunitats de l'habitatge cooperatiu a Sant Cugat #HabitatgeCooperatiuADebat.

Clau Mestra | L’inici d’un nou model d’habitatge, una alternativa per seguir en el barri Clau Mestra som un projecte d’habitatge cooperatiu de Sostre Cívic que impulsem el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús i de protecció oficial.

El projecte sorgeix de la lluita veïnal per denunciar la dificultat d’accés a un habitatge digne a la Floresta. El col·lectiu 6 Claus, acompanyat de veïns i veïnes florestanes, okupen les Cases dels Mestres per protestar contra l’especulació i la gentrificació del barri i demanen la implementació de la masoveria urbana com a alternativa al lloguer i a la hipoteca.

L’embrió revolucionari amb el qual emergeix aquest projecte segueix viu fins que el col·lectiu 6 Claus i l’Ajuntament arriben a un acord que impulsen un nou model d’habitatge: habitatges de protecció oficial (HPO) en cessió d’ús en format cooperatiu, sense precedents en el territori.

El model cooperatiu en règim d’HPO permet accedir de forma digna a l’habitatge,sense que impliqui pagar lloguers abusius i estratosfèrics, frenar la gentrificació del territori, preservar l’espai públic i lluita perquè no hi hagi intermediaris voltors com les immobiliàries. En definitiva, és un model que defensa el dret a un habitatge digne i col·lectivitza la propietat.

El model de cessió d’ús considera els habitatges un bé d’ús i les persones sòcies de la cooperativa poden gaudir-ne per un període molt més llarg i estable on desenvolupar un projecte de vida propi a llarg termini amb vincles al territori.

La cooperativa requereix d’una aportació inicial que, junt amb les quotes mensuals, molt més assequibles en comparació de les de lloguer, deriven dels costos de la construcció i el funcionament del projecte i no de la situació del mercat immobiliari. La propietat pública evita l’especulació i la possibilitat del lucre individual a partir del lloguer o la venda de l’habitatge.

Clau Mestra, lluny de ser el projecte ideat inicialment des de la lluita veïnal i 6 Claus, ha treballat per defensar el model d’habitatge cooperatiu, en cessió d’ús i d’autoconstrucció. Després d’aquests 5 anys de peripècies polítiques, seguides per anys de tripijocs burocràtiques, i d’un desgast del propi col·lectiu, ara sí que volem celebrar que és un projecte aterrat i factible i que tenim l’oportunitat de construir un habitatge cooperatiu d’HPO en règim de cessió d’ús i d’autoconstrucció.

El novembre del 2020 Clau Mestra com a projecte de la cooperativa Sostre Cívic va firmar el lliurament de la possessió de les Cases i sembla que el 2021 serà l’any en què per fi podem començar les obres! I per això volem celebrar la realitat d’aquest projecte amb les persones que el van impulsar: el moviment veïnal Floresta, el col·lectiu 6 claus, les persones que han participat des de l’inici de Clau Mestra i els que han persistit, l’equip tècnic de Sostre Cívic, l’Ajuntament i Promusa.

El treball comença ara, no només amb les obres sino en la divulgació i propagació d’altres projectes d’habitatge cooperatiu i de cessió d’ús, en la comunicació i participació de la xarxa veïnal, i sobretot en demostrar que el planejament urbanístic es pot fer d’una altra manera, més humana i adaptada a les necessitats de la gent que viu en els barris.

Volem defensar barris on viure i no sols pernoctar!

Apostem per la creació de vincles significatius amb les persones que ens envolten!

Volem xarxes comunitàries i de suport mutu!

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi