Codi ètic

Quan ens vam plantejar la construcció d’aquest somni transformador no pensàvem que hi hauria tants caps per lligar. Com tot allò que es vol fer bé i, a més, amb la participació de la gent, amb criteris transparents i amb recursos escassos, se sol anar més aviat lent també. Tanmateix, va arribar el moment de plantejar-nos que havíem de viure, encara que fos només dignament, d’aquesta activitat i alhora que allò que féssim ho poguéssim fer amb el màxim de llibertat.

La clau d’aquesta llibertat és de doble tancament. No podem dependre d’un patrocinador o mecenes i la gent que llegeix i dóna suport al projecte són realment els nostres “amos”, com ho som els treballadors que hi som cada dia. Això no vol dir però que ens abstinguem de fer publicitat, ans al contrari, volem fer-ne però de projectes que s’ho valguin, empreses i entitats del poble que ajuden a que cada dia la nostra ciutat sigui millor, que siguem més feliços, més sans, més cultes, etc.

És per aquest motiu que només donarem cabuda a la nostra web a publicitat ètica que s’alinea amb els nostres principis editorials. És a dir: defensa de la igualtat de gènere, la llibertat, la laïcitat, la defensa del que és públic, els drets i els moviments socials, l'economia justa, la regeneració democràtica, la cultura lliure, el treball i l'habitatge digne i el respecte pel medi ambient.

Aquests principis exclouen als grans bancs (però no a la banca ètica i cooperativa), multinacionals de telecomunicacions, energètiques, etc. I també empreses, petites, grans, mitjanes, que no contracten els seus treballadors, que embruten el medi ambient, que no deixen fer eleccions sindicals, que no tenen els seus productes en bones condicions, que no saben d’on venen aquests, que especulen, que venen articles per sobre del preu just, que no paguen els seus impostos, etc.

Des del punt de vista de la gestió pròpia, els espais publicitaris o promocionals i els informatius estan clarament separats, tant pel que fa a la ubicació a la web com en la seva gestió. Una altra cosa és que una secció en general estigui patrocinada o que un esdeveniment, entrevista, etc, es realitzi en un espai físic que pugui fer la publicitat. El que és important és que no afectarà al contingut (per exemple, no farem un debat sobre l'aigua patrocinat per una empresa del mateix sector) i que la gent de la redacció no negocien els acords publicitaris ni promocionals. En tots els casos s'indicarà que és publicitat.

Qui signa un contracte de publicitat amb elCugatenc ha de saber doncs que pot fer valer aquesta publicitat com una ensenya especial d’un mèrit (mèrit que en alguns casos tothom hauria de complir) però també ha de saber que malgrat no fer cap auditoria de la gestió empresarial de l’empresa o entitat (per la manca d’estructura que tenim) ens reservem el dret a anul·lar el contracte unilateralment en el cas que observem algun tipus de comportament empresarial o associatiu no conforme amb els principis descrits.

Creiem que amb aquesta postura empresarial no ens facilitem la nostra tasca però, en canvi, la reforcem i la fem més sostenible, així com col·laborem a fer una societat millor, objectiu principal de la nostra associació.

elCugatenc.cat | Associació L’Avenir, eines per a la informació