Alimentació sostenible

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'ONU ha publicat un informe recomanant menjar menys carn i més vegetals per lluitar contra el canvi climàtic. Els més de cent experts autors implicats incideixen en els hàbits dels països més desenvolupats, grans consumidors de carn. La cursa per limitar l’escalfament global a 1,5 graus per sobre els nivells preindustrials ―objectiu de l’acord de París del 2015― pot ser una batalla perduda si no aconseguim fer un ús més sostenible de la terra conreable. Els ramats criats en pastures guanyades al bosc són grans emissors de gasos. Aquesta pràctica ve acompanyada d’una desforestació a gran escala a països com Brasil i Colòmbia. Les vaques també produeixen grans quantitats de metà al digerir en menjar.

No sabem quin impacte aquestes recomanacions sobre la població, però si ens fixem en l’oferta dels petits comerços d’alimentació, alguna cosa està canviant. La llista d'aliments ecològics disponible és gairebé infinita: crema de pastanaga i taronja ecològica, sofregit de tomata d'agricultura ecològica, formatge d'ovella artesà, mel de mil flors d'ovella catalana, iogurt artesà amb poma i alfàbrega, vinagre de muntanya, allioli autèntic, ous de pagès de gallines en llibertat, etc.

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica és l’autoritat de control de Catalunya amb la funció d’auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics de casa nostra. La certificació ecològica garanteix que els productes han estat elaborats seguint les normes de l’agricultura ecològica. A la web del consell podem trobar una guia d’operadors de la producció ecològica a Catalunya.

Si fem cas de les cues que es formen al mes d’agost des de primera hora a les botigues dels pobles d’estiueig, sembla que la dèria per una alimentació sana és més que una moda. És difícil però seguir presumint d'ecologia, artesania o autenticitat quan el volum de vendes es dispara. Les empreses han de prendre la difícil decisió de créixer sacrificant qualitat o mantenir l'autenticitat sacrificant volum de vendes.

Esperem que l’ONU ens il·lumini i resolgui la difícil equació entre quantitat i qualitat.

@rogervalsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi